Belföld

FT: hibás alapokon az unió gazdaságpolitikája

Az euróövezeten belüli gazdaságpolitikai koordináció hiánya az euró hosszú távú fennmaradását veszélyezteti - ez a következtetése a Financial Timesban hétfőn megjelent átfogó elemzésnek.

A londoni üzleti-politikai napilap szakírója szerint az euróövezet gazdaságpolitikája két alaptételen nyugszik: az egyik úgy szól, hogy minimális gazdaságpolitikai összehangoltság is elégséges, a másik úgy, hogy a gazdasági és pénzügyi unió (EMU) visszafordíthatatlan. Egyik alaptétel sem lehetne tévesebb – áll az elemzésben.

A Financial Times szerint Európa történelme bővelkedik olyan pénzügyi uniókban, amelyek ígéretes indulás után összeomlottak. A kudarcok oka végső soron a politikai integráció hiánya volt, főleg a gazdaságpolitika központosított kijelölésének és betartatásának hiánya. Ez mutat párhuzamos vonásokat a mai euróövezettel, amely maga is elindulhat XIX. és XX. századi, balsorsú elődeinek útján – írta a vezető gazdasági napilap.

A stabilitási és növekedési paktum múlt héten bejelentett reformjavaslataival az a baj, hogy az euróövezet ezekkel még a közelébe sem kerül a hatékony gazdaságpolitikai koordináció megteremtéséhez. A tagországok költségvetési politikája a jövőben is pontosan ugyanolyan lesz, mint eddig, azzal a különbséggel, hogy a szabályok megsértését ezentúl nem illegálisnak fogják minősíteni, hanem “úriemberhez nem méltónak” – áll a Financial Times elemzésében.

Függetlenül attól, hogy mi volt a kudarc közvetlen előidézője – magas infláció, egy bankválság vagy egyéb -, minden pénzügyi unió bukásának volt egy közös alapvető oka: az olyan politikai unió hiánya, amely fel lett volna hatalmazva a közös gazdasági és pénzügyi politika érvényre juttatására – írta a brit lap. Az elemzés szerint az új uniós alkotmány tesz apró lépéseket egy ilyen politikai unió felé, de a baj az, hogy a jelenlegi, működésképtelen gazdaságpolitikai rendszert érintetlenül hagyja, ezért hosszú távon egyszerűen nem lesz alkalmas arra, hogy a pénzügyi uniót alátámasztó politikai unió keretévé váljon.

Valéry Giscard d’Estaing volt francia elnök, az alkotmánytervezetet kidolgozó konvent vezetője azt jósolta, hogy az új alkotmány 50 évig ki fog tartani. “Reménykedjünk, hogy (Giscard) téved, mert ha igaza lesz, az alkotmány könnyen túlélheti az eurót” – áll a Financial Times hétfői elemzésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik