Belföld

Üzembe helyezték 2. blokkot

Sikeresen befejeződött a próbaüzem a paksi atomerőmű 2. blokkjában. A mérési és ellenőrzési programok eredményei alapján a blokk péntektől üzemszerűen vesz részt a magyar villamosenergia-termelésben.

A Paksi Atromerőmű Rt. közleményében szerint a magyar áram nagykereskedővel (MVM Rt.) és a Magyar Villamosenergia- ipari Rendszerirányító Rt.-vel (MAVIR Rt.) egyeztetve a Paksi Atomerőmű Rt. ismét biztosítja a hazai termelés 40 százalékát. 

Mittler István szóvivő elmondta: a reaktor 131 napos töltete december 31-ig termel áramot, a tervek szerint azt követően karbantartás lesz.

Kérdésre válaszolva az erőmű szóvivője megerősítette, hogy ezzel az ütemezéssel tartani tudják az üzleti terv szerinti 4,7 milliárdos veszteséget.

Az elmúlt év április 10-ről 11-re virradóan a blokk karbantartásakor bekövetkezett, a nemzetközi INES skála szerinti 3. fokozatú súlyos üzemzavar a vizsgálatok szerint a tisztítótartály nem megfelelő hűtése miatt történt, a fűtőanyag-kazettákon keletkezett lerakódások vegyi tisztítása közben.

Megállapították, hogy a felelősség a tervező és gyártó céget, a Framatome ANP francia-német konzorciumot terheli. A tárgyalások eredményeként kialkudott kártérítés összegét – amelyet üzleti titokra hivatkozva a felek nem közöltek – ez év januárjában a Framatome ANP ki is fizette. A károk mérséklését szolgálta a Paksi Atomerőmű Rt-nek a nemzetközi Atompool-nál meglévő 125 milliárd forintos biztosítása is.

Az üzemzavar körülményeit feltáró belső és nemzetközi vizsgálat során az atomerőmű vezetése elismerte, hogy a technológia ellenőrzési és engedélyeztetési eljárásakor nem tárták fel annak hiányosságait.

A helyreállítási munkálatok, amelyek elvégzésére az orosz TVEL konzorcium kapott megbízást, jelenleg folyamatban vannak. A 2. blokk újraindítása az Országos Atomenergia Hivatal engedélyével úgy történt meg, hogy a sérült fűtőelemeket még nem távolították el.

Az erőmű vezérigazgatója, Kocsis István keddi sajtótájékoztatóján ismertette: a munkálatok során leválasztották és teljes mértékben függetlenítették az 1-es aknát a benne lévő, tönkrement üzemanyagot tartalmazó meghibásodott tisztítótartályt a reaktortól. Megteremtették az önálló hűtést, víztisztítást, felállítottak egy 80 köbméteres vész-bórozó tartályt, amely minden körülmények között biztosítja a nyugalmi állapotot, s folyamatos méréssel és kamerás megfigyeléssel ellenőrzik a hibás fűtőelemeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik