Belföld

Hurrikán elől menekül 2,5 millió ember

A közelgő Frances hurrikán miatt több mint két és fél millió embert szólítottak fel a hatóságok az egyesült államokbeli Floridában, hogy ideiglenes hagyják el lakóhelyüket.

A helyenként óránkénti 200 kilométeres száguldó szélvihar várhatóan a hétvégén éri el a térséget és 12 év óta ez tűnik a legfenyegetőbbnek.
A hatóságok a legrosszabbra Florida délkeleti, igen sűrűn lakott részén számítanak, ahol a partot ostromló tenger hullámainak magassága eléri a három métert is. Az országos vihar-előrejelző szolgálat egyébként az 5-ös fokozatú Saffir-Simpson skálán a hurrikán erősségét a hármas fokozatba sorolta. A szolgálat ugyan azt is közölte, hogy valamelyest csökkent a szélvihar erőssége, azonban sietősen óva is intett a túlzott derűlátástól, hogy a hurrikán esetleg teljesen megszelídül, vagy elkerüli a térséget.

A tengerparton bezártak az iskolák, valamint több szálloda, ezek közül néhányat menedékhellyé alakítottak át. A televíziók képeket mutattak a térségből menekülők áradatáról. Daytona és Jacksonville között a 200 kilométeres autóúton egymásba ért a járművek ütközője.

A Frances érkezésének csupán azok a kereskedők örülnek, akik az ablakok és ajtók védelmére szolgáló fatáblákat, valamint a palackozott vizet és az áramfejlesztőket árulják. Ezeknek a termékeknek jelentős megugrott a kereslete, akárcsak az üzemanyagé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik