Belföld

A magyar exporttól tartanak a francia kukoricatermelők

Közepesen jó kukoricatermés ígérkezik Franciaországban a tavalyi pusztító aszály után, a gazdák azonban attól tartanak, hogy termésüket nehezen tudják majd elhelyezni az Unió piacán a magyar termelők által támasztott konkurencia miatt.

A francia kukoricatermesztők szervezete, az AGPM számításai szerint a 2004/05-ös szezon termése 15,3 millió tonna lesz, szemben a tavalyi 12 millió tonnával. A hozam azonban még mindig elmarad a 16 millió tonnás átlagtól. Júliusban az idén is túl száraz volt a főbb kukorica termelő vidékek időjárása egy jó termés beéréséhez.

Magyarország nyolcmillió tonnás termésre számíthat az AGPM szerint, melyből kétmillió tonnát visz majd uniós piacra. A francia gabonatermesztők főként a hagyományosan általuk kiszolgált német és görög piacot féltik a magyar konkurenciától. Mivel az Unión belül magasabb a kukorica ára a világpiacinál, a magyar termés vagy a 25-ök piacára vagy intervenciós alapba kerül.

Magyarország uniós csatlakozása veszélybe sodorta Franciaország harmadik legnagyobb nem-genetikailag módosított étkezési kukoricatermelőként kivívott rangját – állítja az AGPM. A bővítés eredményeképpen az EU étkezési kukorica mérlege deficitből az ellenkező oldalra billent át és a közösség nettó exportőrré vált. Az AGPM ezért az exporttámogatások felülvizsgálatára szólítja fel az EU-Bizottságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik