Belföld

Környezetvédelmet segítő támogatás négy cégnek

A környezetvédelmet is szolgáló korszerű technika alkalmazásához nyert el négy cég egyenként 90-100 millió forint támogatást a SMART Hungary Beruházásösztönzési Program keretében.

A környezetvédelmet és technológiaváltást egyaránt szolgáló pályázat az idén 880 millió forintos keretösszeggel rendelkezett, erre 16 pályamunka érkezett. Ebből 14 felet meg a követelményeknek, s közülük négy cég már a támogatást is elnyerte. A nyertes cégek az üveggyártást, az öntészetet, az elektronikai alkatrészgyártást, a vasszerkezetek festés előtti előkészítését végzik majd a környezetet jobban kímélő, illetve energiatakarékosabb módon.

A négy cég 1,17 milliárd forint értékű beruházást valósít meg a támogatás felhasználásával. A nyertesek: a Guardian Orosháza Kft., a Csepel Metall Vasöntöde Kft., a Tyco Electronics EC Elektromechanikai Komponenseket Gyártó Kft. valamint a KÉSZ Közép-Európai Építő és Szerelő Kft.

A pályázaton a feldolgozóipari cégek vehetnek részt a technológiák környezetvédelmet szolgáló korszerűsítésével. A pályázat során a beruházás elszámolható összes költségének legfeljebb 50 százaléka nyerhető el, ami nem lehet több százmillió forintnál. A pályázók az EU társfinanszírozású pályázatainak ötéves megtérülési ideje helyett hét évvel számolhatnak, illetve ennek kalkulációjakor a többlet árbevétel helyett teljes árbevételt vehetik figyelembe.

A kisebb cégek is indulhatnak a pályázaton, mert az EU társfinanszírozású technológia korszerűsítési pályázatok 300 millió forintos legkisebb elszámolható költségösszege helyett itt már a 30 millió forint értékű beruházások is igényelhetnek támogatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik