Belföld

Hetedik hónapja emelkedik a német munkanélküliség

Németországban az idén augusztusban a hetedik egymást követő hónapban nőtt a munkanélküliség; a gazdaság növekedése nem elég erőteljes a foglalkoztatás növeléséhez.

Szezonális kiigazítással 24 ezerrel 4,414 millióra nőtt a munkanélküliség augusztusban, a ráta változatlan, 10,6 százalék maradt – közölték a szövetségi munkaügyi hivatalban csütörtökön. Elemzők 10 ezres emelkedésre számítottak. Júliusban 12 ezerrel nőtt az állástalanok száma szezonális kiigazítással.

Kiigazítás nélkül 4,347 millió volt a munkanélküliek tényleges száma augusztusban a júliusi 4,36 millió helyett, a csökkenés kisebb, mint a korábbi hónapokban. Az arány 10,5 százalék, ugyancsak változatlan júliushoz képest.

– A munkapiacon nem tapasztalható fordulat, de a helyzet stabilizálódik, ami tükröződik a feldolgozóipari beszerzőimenedzser-mutató alakulásában is – mondta a Commerzbank elemzője.

A német feldolgozóipar Reuters kezelte beszerzőimenedzser-mutatója 55,1 pont volt augusztusban, tizenkettedik hónapja jelezve az ágazat teljesítményének növekedését. A foglalkozatási részmutató 50,2 pont volt, hosszú idő óta először jelezve a létszám növekedését ebben az ágazatban.

Az elemzők rámutattak, hogy a magas munkanélküliség fékezi a fogyasztói kiadást, amely változatlanul gyenge az elmúlt két év csökkenése után. Így a növekedés motorja jóformán csak az export.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik