Belföld

A Credit Suisse veszi át az ARAG Biztosító állományát

A Credit Suisse Life & Pensions Biztosító Rt. veheti meg a magyarországi piacról kivonuló ARAG Jogvédelmi Biztosító állományát, az állomány-átruházáshoz még szükség van a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) engedélyére - értesült az MTI-Econews.

Az állomány-átruházásról szóló előszerződést már aláírták a felek, s várhatóan még ebben a hónapban sor kerül a végleges szerződés megkötésére is, majd ezt követően benyújthatják a kérelmet a felügyeletnek. A felügyeleti engedély birtokában történhet meg a tényleges állomány-átruházás, s döntheti el a biztosító tulajdonosa, hogy eladja-e a licencet vagy visszaadja a tevékenységi engedélyt.

Az ARAG Jogvédelmi Biztosító 2003 végén 254 darab zömmel baleset- és sportbiztosítási, kisebb részben jogvédelmi biztosítással rendelkezett, a szerződések éves díja 63,84 millió forint volt. 2003 decemberében született döntés arról, hogy a biztosító kivonul a magyar piacról, így 2004-ben már nem kötöttek új szerződést. A 2004. június végi állomány 141 darab szerződés, a hozzá tartozó 35,59 millió forintnyi éves díjjal. Az ARAG és a Credit Suisse Life & Pensions közötti ügylet információink szerint a félév végi állomány átruházásáról szól.

Az ARAG Jogvédelmi Biztosító Rt. szerződései között szerepel a Nemzeti Sportszövetséggel kötött megállapodás, melynek keretében egyetlen szerződéssel mintegy 300 ezer igazolt sportolót biztosítanak.

Az ARAG Jogvédelmi Biztosítót 2001-ben 99,9 százalékban a német ARAG Allgemeine Rechtsschutz-Versicherungs AG, 0,1 százalékos részesedéssel egy német magánszemély alapította. Az alapításkori, 250 millió forintos jegyzett tőkét a tulajdonosok több lépésben 1 milliárd forintra emelték. A biztosító 2002-ben 4 millió, 2003-ban 60,2 millió forint díjbevétellel zárt, a társaság 2003-as vesztesége elérte a 150 millió forintot. Az idén januárban nyilvánosságra került magyarországi kivonulás okaként a német ARAG AG többségi tulajdonosa, a Fassbender család a befektetés hosszú távú, 10-12 éves megtérülését, illetve tengerentúli befektetési szándékot jelölt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik