Belföld

Változatlanok a diákhitel feltételei

Változatlan feltételek mellett vehetik igénybe az egyetemisták, főiskolások a most induló tanévben a diákhitelt, a kölcsön választható havi összege továbbra is 10, 15, 21, illetve 25 ezer forint, és a kamat is megegyezik az előző szemeszterben meghatározott összeggel (11,95 százalék) - közölte Őri András kommunikációs igazgató szerdán az MTI-vel.

A diákhitel első kifizetési napja az új félévben 2004. október 15-én lesz, ekkor mindazok a korábbi ügyfelek hozzájuthatnak a pénzükhöz, akik legkésőbb szeptember közepéig beiratkoztak tanintézetükbe, illetve azok az új ügyfelek is megkapják a diákhitelt, akik a beiratkozás mellett legkésőbb 2004. szeptember 15-ig beadták igénylésüket is a nagyobb postahivatalokban, vagy az együttműködő pénzintézetek fiókjaiban.

Diákhitelt a szemeszter során bármikor (de az őszi szemeszterre legkésőbb december 15-ig) lehet igényelni. Aki új igénylőként lekési a szeptember 15-i határidőt, vagy csak később dönt a diákhitel felvételéről, az az általános szabály szerint, ha a hónap 15-ig beadja az igénylését, a következő hónap 15-én a szemeszter kezdetétől járó összeget visszamenőlegesen egy összegben megkapja – tájékoztatott a kommunikációs igazgató.

Őri András felhívta a régi ügyfelek figyelmét, hogy az adataikban bekövetkezett esetleges változásokat (pl. képzés helye) haladéktalanul jelentsék be a Diákhitel Rt.-nek. Egyéb módosítási igényeiket (összeg, bankszámlaszám, újraindítás, felfüggesztés) a honlapon (www.diakhitel.hu) közzétett határidőkön belül tehetik meg, az ott elérhető Módosító adatlap kitöltésével és postázásával.

Diákhitelt minden 35 évnél fiatalabb magyar állampolgár igényelhet, ha akkreditált hazai felsőoktatási tanintézet beiratkozott, aktív hallgatója, és szakképzésben, egyetemi/főiskolai alap-, illetve kiegészítő képzésben vesz részt, akár nappali, esti, vagy levelező tagozaton, akár távoktatásos formában tanul.

Hitelbírálat nincs, a törlesztést, pedig a hallgatói jogviszony megszűnte után kell megkezdeni, jövedelemarányos, kis részletekben. A Diákhitel népszerűségére jellemző, hogy a 2003/2004-es tanévben már minden harmadik egyetemista, főiskolás kérte és kapta is a kölcsönt – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik