Belföld

Moore fokozta a hangulatot a Republikánus konvención

A Republikánus Párt elnökjelölő tanácskozásának első napján Michael Moore filmrendező is megjelent. A hivatlan sztárvendég nem kis zavart keltett az ülésteremben - írja a Magyar Hírlap.

George Bush hétfőn este még azt nyilatkozta az NBC-nek, hogy a terror elleni háborút nem lehet megnyerni. A Republikánus Párt konvenciójának keddi, nyitó napján azonban optimistább volt, és arról értekezett: a terrorellenes háborút meg lehet nyerni.

Az ellentmondásos vélemény ellenére az egész ülésterem Busht ünnepelte. A nap szónokai arról beszéltek, hogy milyen tragikus lett volna a 2001-es terrortámadás idején, ha nem éppen Bush az elnök. Tudósítások szerint legmeggyőzőbben a Kaliforniából New Yorkba repülő Arnold Schwarzenegger beszélt, aki az amerikai álom megvalósulásának láttatta Bush terrorellenes háborúját.


Moore fokozta a hangulatot a Republikánus konvención 1

Hívatlan vendég

Az ötezer küldöttet egyedül az a pillanat tudta megzavarni, amikor Michael Moore, a 9/11 Fahrenheit rendezője érvényes újságíró-akkreditálással belépett a teremben. A USA Today vendégszerzőjét újságírók vették körül, a republikánusok fütyülni kezdtek, az est egyik fő szónoka McCain szenátor pedig szidni kezdte a filmest. Moore szerint az újabb botrány csak használ filmje költségvetésének.

A rendező mosolyogva integetni kezdett, és amikor a tömeg a “Még négy év!” jelszót kezdte skandálni, barátságosan bólogatva visszaszólt: – Még két hónap! Végül a “szánalmas vesztes, lúzer” amerikai jelét, egy L-betűt mutatva tudatta véleményét a republikánus küldöttekkel.

A New York-i utcákon a konvenció színhelyéhez közel véres összecsapásokhoz vezettek a Bush-ellenes tüntetések. Manhattan szívében kedden este kettős sorokban zárkóztak fel a rohamrendőrök, hol a rendőrség, hol a mentők szirénáztak. Péntek óta  mintegy 800 tüntetőt tartóztattak le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik