Belföld

A lakásépítések emelték a beruházásokat nyáron

A nemzetgazdasági beruházások volumene az előzetes számítások alapján a második negyedévében 10 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévi szezonálisan kiigazítotthoz képest pedig 3,6 százalékkal csökkent.

A KSH gyorsjelentése szerint az idei második negyedévi beruházások teljesítményértéke 894,3 milliárd forint volt. 2004 első félévében összesen 1521,9 milliárd forintot költöttek beruházásra, így azok volumene 13,5 százalékkal nőtt.

A beruházási tevékenység második negyedévi 10 százalékos növekedésén belül az építési beruházások 18,6 százalékkal, míg a gépberuházások 1,2 százalékkal emelkedtek.

A beruházások teljesítményértékének 10 százalékos növekedése elsősorban a lakásépítést is magában foglaló, közel egyharmad súlyt képviselő ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ág 29,4 százalékos, és a közel egynegyed súlyt képviselő feldolgozóipar nemzetgazdasági ág 21 százalékos növekedéséből származik. A lakásépítés bővülése mind az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ág beruházásainak növekedésében, mind pedig az építési beruházások összességének bővülésében meghatározó. A feldolgozóiparban kiemelkedő a vegyipari ágazatok, valamint a járműgyártás beruházásainak expanziója.

A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül a mezőgazdaság beruházásai 38,1 százalékkal elmaradtak a tavalyi év azonos időszakához képest. A mezőgazdasági beruházások értékét alapvetően befolyásoló támogatási rendszer az EU-csatlakozás következtében megváltozott, a támogatható beruházások köre leszűkült, értéke jelentősen csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik