Belföld

Megnyitották a Lukoil privatizációs pályázatát

Oroszországban hétfőn megnyitották a privatizációs pályázatot a Lukoil olajcég 7,6 százalékos állami részére.

Az állami vagyonügynökségnek a Vedomosztyi című lapban közzétett pályázati kiírása szerint az ajánlatokat szeptember 27-ig lehet benyújtani, az árverésre szeptember 29-én kerül sor.

Szakértők a részesedés értékét közel 2 milliárd dollárra becslik, a pályázat sikere esetén az eddigi legnagyobb orosz privatizációs ügylet lenne. Legvalószínűbb, hogy a nagyságra harmadik amerikai olajkonszern, a ConocoPhilips pályázik majd sikeresen, de pályázóként várják a David Guggenheim nevével fémjelzett Dabir Investmentset is.

Az amerikai ConocoPhilips akár 25 százalékos részt szeretne vásárolni az orosz Lukoilban – közölte az ügylethez közelálló ipari forrás pénteken a Reutersszal. A forrás szerint a Conoco további részvényeket akar vásárolni a piacon, miután az orosz állam által eladásra kínált 7,6 százalékos részvényhányadot felvásárolná. A szeptember 29-i aukció fő esélyesének a Conocót tartják. A Conoco számára az újabb olajlelőhely-szerzés az elsődleges, a Lukoilt a cseppfolyósított gáz (LNG) üzletág fejlesztése érdekli elsősorban. Jelenleg olajlelőhelyeinek készleteit tekintve a világon a Lukoil a második magáncég az amerikai ExxonMobil után.

Elemzők szerint a Lukoil-aukció kezdőára a céget részvényeként 29,86 dollárra értékeli, ami szép felárat jelent a Lukoil jelenlegi árfolyamához képest. Becslések szerint a Lukoil részvényeknek jelenleg mintegy fele van szabad forgalomban, a cég vezetése 30 százalék körüli rész felett rendelkezik.

A Lukoil-részvényekkel hétfőn, helyi idő szerint kora délután 29,20 dolláron kereskedtek Moszkvában, 0,85 százalékkal a pénteki 29,45 dolláros záróár alatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik