Belföld

Gyurcsány megvonná a támogatást az érintett sportágaktól

Az Athénban tartózkodó sportminiszter az állami támogatás megvonását javasolja azoktól a szövetségektől, amelyek versenyzői fennakadtak a doppingvizsgálaton. Gyurcsány szerint a felelősöknek súlyos következményekkel kell szembenézniük.

Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter – egyben az MSZP és az SZDSZ közös miniszterelnök-jelöltje – a doppingoló sportolók ügyében nem tud elképzelni túlzott szigort, éppen ezért Athénban azt nyilatkozta, hogy javasolni fogja, azoktól a szövetségektől, amelynek versenyzői fennakadtak a vizsgálaton, megvonható legyen az állami támogatás, mert úgy véli, a doppingban nem létezik a magányos elkövető elmélete. Minden módon meg kell védeni azokat a versenyzőket, akik becsületesen küzdenek – tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc péntek éjszaka érkezett meg ismét Athénba, ahol szombat délelőtt a kajak-kenu versenyeket tekintette meg, s nyilatkozott az elmúlt hetek magyar doppingeseteiről. “A legfontosabb persze az, hogy van nyolc aranyunk, hogy ilyen nagy létszámú szurkoló tábor biztatja a magyarokat a helyszínen, illetve, hogy több éves munka eredményeként 220 versenyzőnk szerepelhet a játékokon” – kezdte mondandóját a sportminiszter.

“Az a vád azonban, amely minket ért, rendkívül súlyos, és úgy tűnik, legalább két esetben nem a szemünk káprázott és további két eset is egyértelműnek tűnik. Éppen ezért minden módon meg kell védeni azokat a versenyzőket, akik becsületesen küzdenek, ennek érdekében minden tekintélyünket latba kell vetni. Nem szabad hagyni, hogy a doppingolókkal azonosítsák a magyarokat, ne legyünk sportnagyhatalomból doppingnagyhatalom.”

Gyurcsány hozzátette, egyetért a Magyar Olimpiai Bizottsággal, amely jövő szombatra rendkívüli elnökségi ülést hívott össze, hogy kivizsgálja az ügyet. “Mi javasoljuk, hogy azoktól a szövetségektől, amelyeknek a versenyzői megbuktak, megvonható legyen az állami támogatás. Ugyanakkor azokat, akik tisztán sikereket érnek el, még inkább el kell ismerni. Váljon külön a kosárban az az alma, ami rossz és ami jó.”

Az InfoRádiónak nyilatkozva pedig azt mondta: a botrány kivizsgálása után a felelősöknek súlyos következményekkel kell szembenézniük. A sportminiszter korábban kijelentette, hogy a felkészülést felügyelő szakemberek is hozzájárultak a magyar sportolók doppingbotrányaihoz.

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke pénteken egy interjúban úgy nyilatkozott, nem a MOB a felelős az athéni botrányért, mivel az új sporttörvény alapján a doppingellenőrzés a MOB hatásköréből a minisztériumhoz került. Erre reagálva Gyurcsány hangsólyozta: “a helyzet rosszabb annál, hogy vezetők a felelősség elől menekülve egymásra mutogassanak. Én ebben nem leszek partner. Senki nem hiheti komolyan, hogy a MOB elnöke vagy én személyesen adtunk be doppingszert sportolóknak. Innentől kezdve pedig meg sem hallottam ezt a megjegyzést.” – szögezte le Gyurcsány.

A sportminiszter reagált arra is, hogy a kalapácsvetésben aranyérmes Annus Adrián jáki házához érkező doppingellenőröknek rendőri kísérettel kellett távozniuk a szurkolók elől. “Megértem az emberek indulatát, hiszen a mi fiúnkról van szó. Aki persze akkor is a mi fiunk marad, ha vétkes. De addig még el kell jutni, pontosan kideríteni mi történt” – hangoztatta Gyurcsány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik