Belföld

Napirend előtti felszólalások Medgyessy lemondásáról

A miniszterelnök lemondásáról szóltak a napirend előtti felszólalások az Országgyűlés pénteki, rendkívüli ülésén.

Baj, hogy lemondott a miniszterelnök, de a kormánypártok gondoskodnak róla, hogy ne legyen bizonytalanság – mondta napirend előtti felszólalásában Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető. Mint mondta, az ellenzéki nyilatkozatokkal ellentétben nincs válságban a gazdaság, Medgyessy Péter hivatalba lépésekor a nemzeti jövedelem növekedése 2,9 százalék volt, most 4,2 százalék, az ipari termelés növekedése 0 százalék volt, most 10 százalék.

Draskovics Tibor pénzügyminiszter válaszában közölte: 2002-t követően a magyar gazdaság növekedése az export és a beruházások gyors dinamikájára támaszkodik, így egyensúlyőrző és fenntartható.

Horváth Balázs (MDF) azt mondta: Medgyessy Péter sokat tévedett, súlyos helyzetbe hozta az országot, amin lemondása nem javít. “Medgyessy Péter miniszterelnök úr 2002-től térdre kényszerítve kormányozta az országot, de 2004 augusztusában államférfihoz méltóan köszönt le” – mondta a képviselő, hozzátéve: a kormánypártok puccsa sikerült. Nem tudjuk, mitől érett meg ilyen hirtelen kormányzásra alkalmas államférfivá Gyurcsány Ferenc sportminiszter – jegyezte meg, hozzátéve: ha Gyurcsány Ferenc ilyen fölényes győzelmet aratott, célszerű lenne őt és néhány politikustársát elküldeni doppingvizsgálatra.

Kiss Péter kancelláriaminiszter válaszában azt mondta: megtiszteltetés volt Medgyessy Péter kormányában dolgozni, amely megteremtette az uniós csatlakozás összes gazdasági és politikai feltételét, új esélyeket adott, és a gazdaságpolitikában sikeres fordulatot hajtott végre.

Pető Iván (SZDSZ) felszólalásában rámutatott: pártja Medgyessy Péter munkájában sok következetlenséget látott, hiszen a kormányfő “újabb és újabb prioritásokat hirdetett”, mint mondta, gyakran csak egy beszéd erejéig. Emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök augusztus végére kész tervet ígért a kormányzás megújítására, az SZDSZ szerint azonban javaslataiban nem volt koncepció, Medgyessy Péter csak “személyi sakkjátszmákba kezdett”. Kiemelte: a szabad demokraták azt szeretnék, hogy javaslatuk az egészségügy és az oktatás átalakításáról, az esélyteremtő szociálpolitikáról, valamint a liberális gazdaságpolitikáról a koalíciós program része legyen. Hangsúlyozta: Gyurcsány Ferenccel szemben megvan a bizalom az SZDSZ-ben.

Áder János (Fidesz) azt mondta: sok megválaszolatlan kérdése van az elmúlt 10 napnak, köztük a legfontosabb, hogy milyen korrupciós ügyei vannak az SZDSZ-nek. “Tény, hogy a miniszterelnök és az SZDSZ-es gazdasági miniszter közötti kenyértörésre az M6-os autópálya építése miatt került sor” – tette hozzá. Arra kérte Medgyessy Pétert, hogy az alatt az egy hónap alatt, amíg hivatalában van, tárja fel azokat az ügyeket a szabad demokratákkal kapcsolatban, amelyekre nyilatkozataiban utalt. “A választók tudni szeretnék, hogy mekkora koncon marakodik is az MSZP és az SZDSZ. A választók tudni szeretnék, hogy mekkora pénzről lehet szó, ha ekkora politikai botrányt is hajlandó vállalni a két koalíciós párt” – hangsúlyozta Áder János.

Magyar Bálint oktatási miniszter kijelentette: az SZDSZ-nek nincsenek korrupciós ügyei, Medgyessy Péter kijelentését ezért értelmetlennek és igaztalannak tartják. “Nem tudjuk elképzelni, hogy egyáltalán mire gondolhatott Medgyessy Péter, amikor ilyen kijelentéseket tett” – tette hozzá.

A pénteki rendkívüli ülés kezdetén tizenegy új képviselő tette le az esküt, akik az európai parlamentbe távozott képviselők helyére lépnek. Az MSZP képviselőcsoportjába Csige Tamás, Szűcs Erika, Mesterházy Attila, Bán Imre, Kapás Zsolt és Garai István Levente került. A Fidesz-frakció Koncz Ferenccel, Wintermantel Zsolttal, Németh Szilárddal és Tasó Lászlóval egészült ki, az SZDSZ-frakció Jüttner Csabával. Az Országgyűlés létszáma ezzel 384-re emelkedett. A Fidesz-frakció európai parlamentbe távozott két egyéni képviselője, Surján László és Szájer József helyének betöltéséről időközi választáson, később döntenek. Az Interparlamentáris Unió (IPU) magyar nemzeti csoportjának elnökévé a Ház egyhangúlag Hárs Gábort (MSZP) válaszotta meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik