Belföld

Újra béke lehet Nedzsefben

Az iraki ideiglenes kormány jóváhagyta a nedzsefi békéről szóló megállapodást - jelentette be Kászen Daúd államtitkár a helyi idő szerint péntek hajnalban tartott bagdadi sajtóértekezleten.

A kormány döntése értelmében az iraki vezetés elfogadta azt a megállapodást, amelyet Ali asz-Szisztáni nagyajatolláh kötött az Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónokkal. Eszerint Muktada asz-Szadr szabad ember marad, miután elfogadta a béketervet, az amerikai katonák pedig abban a pillanatban távoznak Nedzsefből, ahogy erre Ijád Allávi kormányfő felkéri őket.

A nedzsefi síita lázadókat vezető Muktada asz-Szadr radikális hitszónok csütörtök este fogadta el annak a béketervnek minden pontját, amelyet Ali asz-Szisztáni nagyajatolláh, az iraki síiták legfőbb vallási méltósága terjesztett elő.

A béketerv szerint Nedzsefet és Kúfát fegyvermentesítik, vagyis mind Szadr fegyveresei, a Mahdi Hadserege, mind az amerikai erők kivonulnak a két városból és a közrend biztosítása az iraki rendőrség feladata lesz. A CNN amerikai hírtelevízió szerint a fegyverszüneti egyezmény azonnal hatályba lépett.

A siíták szent városában, Nedzsefben augusztus 5. óta harcoltak az amerikai erők Szadr fegyveres követőivel, akik az Ali imám mauzóleumában sáncolták el magukat. A 74 éves Szisztáni szerdán tért vissza Irakba Londonból, ahol három héten át kezelték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik