Belföld

Brau-felvásárlás – egy kisrészvényes nyerésre áll

A Fővárosi Bíróság jogerősen hatályon kívül helyezte a Brau Union Hungárai Rt. részvényeire tett vételi ajánlatot jóváhagyó felügyeleti határozatot - közölte egy kisrészvényesi jogi képviselő az MTI-vel.

A jogi képviselő hozzátette: a bírósági ítélet szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF) új eljárás lefolytatására kötelezték, amely során a felügyelet a vételi ajánlatot köteles elutasítani.

A BÉT pénteken 10 óra 58 perctől függesztette fel a Brau részvények tőzsdei kereskedését a nap hátralévő részére. Az indoklás szerint olyan információ jutott a tőzsde tudomására, amely a részvények árfolyamának alakulását befolyásolhatja.

A jogi képviselő elmondta: az Amstel Sörgyárak Magyarország Rt. által a Brau Union Hungária Rt. részvényeire tett nyilvános ajánlat tárgyában a PSZÁF által hozott határozatokat, így az ajánlatot és módosítását jóváhagyó határozatokat a Fővárosi Bíróság pénteken meghozott jogerős ítéletében hatályon kívül helyezte.

Az Amstel tavaly ősszel tett nyilvános vételi ajánlatot a Brau részvényeire, a törzsrészvényekre 12 297, az elsőbbségi részvényekre 12 806 forinton.

A felügyelet novemberben hagyta jóvá az Amstel Sörgyár Rt. átdolgozott vételi ajánlatát a Brau részvényeire.

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) korábban az “újkori magyar tőkepiac legtisztességtelenebb felvásárlási kísérletének” minősítette az Amstel sörgyárnak a Brau Union Hungária Rt.-re tett vételi ajánlatát.

Az Amstel holland tulajdonosa, a Heineken az osztrák Brau Union AG-ért – amely 85 százalékos tulajdonosa a magyar Brau Rt.-nek – összesen 1,9 milliárd eurót fizet ki. A tavaly féléves vállalati adatok szerint az osztrák anyacég árbevételének 22,5 százalékát, nyereségének 38 százalékát a magyar leányvállalat adja. A magyar társaságért kínált 108 millió eurós felvásárlási ár viszont a teljes árnak mindössze 5,7 százaléka

Ajánlott videó

Olvasói sztorik