Belföld

Nem megfelelő Paks felügyelete?

A Turi-Kovács Béla, a parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke keddi, az erőműben tett látogatása után a Magyar Hírlapnak tett nyilatkozatában elmarasztalta a tavaly létrehozott koordinációs bizottság munkáját.

“Elfogadhatatlan a paksi kettes reaktor újraindításával kapcsolatos titkolózás. A paksi vezetők nem tették közzé, milyen feltételekkel állítják üzembe az atomerőmű több mint egy éve álló kettes blokkját, mit tesznek a sérült fűtőelemek biztonságának szavatolására. Mindez azt igazolja, hogy nem működik megfelelően a tavaly áprilisi üzemzavar után éppen a közvélemény tájékoztatására, illetve a helyreállítás felügyeletére létrehozott koordinációs bizottság” – nyilatkozott a Magyar Hírlapnak Turi-Kovács Béla, aki szerint, ismerve a kockázati tényezőket, célszerűnek tűnt volna a sérült üzemanyagok biztonságba helyezését követően beindítani a reaktort. A parlamenti szakbizottság elnöke hozzátette: nyíltságot és a szokásosnál is szigorúbb biztonsági előírásokat igényel a jelenlegi helyzet.

A teljesítmény fokozatos növelésével öt napja kezdődött meg a kettes blokk újraindítása Pakson. Az atomerőmű először tegnap adott hírt erről. A sajtóközlemény szerint független szakértői és hatósági ellenőrzés mellett zajlik az ismételt üzembe helyezési program végrehajtása, melynek keretében tegnap megkezdték a kettes blokk szekunder körének és villamos rendszereinek próbaüzemét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik