Belföld

Tovább tüntetnek a németek a megszorítások ellen

A negyedik egymást követő hétfőn tüntettek tízezrek Németországban a szociáldemokrata - zöld kormány ellenzéki jóváhagyást élvező gazdasági-szociális megszorító intézkedései ellen.

A tüntetések súlypontja ezúttal is a közel 20 százalékos munkanélküliséggel sújtott Kelet-Németország volt. A felháborodást elsősorban az a jövőre életbe lépő intézkedés váltja ki, amelynek nyomán félő, hogy a tartós munkanélküli anyagilag a szociális segélyben részesülők szintjére kerül.

A hétfői tüntetéseket szakszervezetek, a globalizálódás jelenlegi irányzatát bíráló Attac mozgalom, valamint a Demokratikus Szocializmus Pártja (PDS) koordinálja. Ez utóbbi párt az egykori keletnémet állampárt, a Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) megreformált utódszervezete. A PDS-nek a legutóbbi parlamenti választáson nem sikerült elérnie az ötszázalékos választási küszöböt, ám a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint országos szavazói támogatottsága 8 százalék körül jár.

A szervezők abban reménykedtek, hogy a résztvevők száma hétfőn meghaladja az előző hétfő demonstrációinak részvételi szintjét, azaz többen lesznek 70-100 ezer főnél. A rendszeres hétfői tüntetésekkel utalni kívánnak az 1989-es megmozdulásokra is: 15 évvel ezelőtt szintén mindig hétfőn tartották a keletnémet szocialista rendszer bukását meggyorsító demonstrációkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik