Belföld

A jövőben nem csökkentheti a jövedéki adót a PM?

Magyarországon már másfél hónapja gyakorlatban van az üzemanyagár csökkentése a jövedéki adó mérséklése révén, azonban az unió államai mostantól nem vezethetnek be egyoldalú adócsökkentést ennek érdekében.

Joaquim Almunia, az európai monetáris ügyek biztosa hétfőn megegyezett Németországgal, hogy az unió államai nem vezethetnek be egyoldalú adócsökkentéseket annak érdekében, hogy megvédjék a vásárlókat a magas olajár hatásaitól – írja az EUobserver.


Amint a nyersolaj ára augusztus 20-án elérte a 49,4 dolláros hordónkénti árat, az adócsökkentés kérdése rögtön felmerült – először Olaszországban. Az unió pénzügyminiszterei megegyeztek, hogy konzultálnak az energiaadó megnyirbálása előtt, hogy elkerüljék a legutóbbi, 2000-ben bekövetkezett ellentétes adópolitikai lépéseket.

2000 szeptemberében az európai fővárosok forgalma leállt a magas benzinárak ellen tüntetők miatt. Akkor az olajár 30,2 dollár volt, 1983 óta a legmagasabb. A tüntetéshullám Franciaországban kezdődött, ahol a blokádban résztvevők végül 15 százalékos benzinár csökkenést értek el az üzemanyagot terhelő adók mérséklésén keresztül. Más államok – köztük Nagy-Britannia és Németország – nem engedett a követeléseknek.

A dán Pénzügyminisztérium informális találkozót hirdetett a jövő hónapra az uniós pénzügymisztereknek. Az olajár kérdése eredetileg ugyan nem szerepelt a napirenden, de egy dán pénzügymisztériumi szóvivő szerint a jelen helyzetben minden bizonnyal ezt is megvitatják majd.

Hazánkban július vége óta van gyakorlatban a gázolaj és a benzin árának csökkentése a jövedéki adó mérséklése révén. Az Országgyűlés májusban adott felhatalmazást a kormánynak arra, hogy ha az üzemanyagok átlagárai jelentős mértékben emelkednek, a magasabb árú értékesítésből származó áfa-többletet a jövedéki adó mérséklésére fordítsa, és ezzel tompítsa a drágulást. A benzin esetében 250, a gázolajnál 225 forintos literenkénti árnál, illetve a fölött mérsékelheti a kormány a jövedéki adót. A kormányrendelet július 26-án lépett hatályba.


A legutóbbi üzemanyagár-csökkentés hétfőn következett be, a Mol Rt. a gázolaj literenkénti fogyasztói árát 1,00 forinttal csökkentette a jövedéki adó csökkenése miatt. Mostantól kezdve azonban az üzemanyagár- és adópolitika minden bizonnyal alá fog rendelődni az uniós céloknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik