Belföld

Mádl: spekuláció, hogy az ellenzéket kérném fel kormányalakításra

Mádl Ferenc köztársasági elnök a Magyar Hírlapnak szombaton adott interjújában merő spekulációnak nevezte, hogy az ellenzéknek adná a kormányalakítási felkérést.

“Az elmúlt időszakban számos ezzel a kérdéssel kapcsolatos elemzés, találgatás látott napvilágot. De ez merő spekuláció. A pártok ügyeibe nem tisztem beavatkozni, politikai küzdelmeik értékelése nem az államfő feladata” – mondta Mádl Ferenc a Magyar Hírlapnak adott interjújában arra a felvetésre, előfordulhat-e, hogy nem koalíciós politikus a köztársasági elnök miniszterelnök-jelöltje.
Megjegyezte: “értelemszerűen a parlamenti többség bizalmát feltehetően élvező személyt kellene jelölni”. “Egyébiránt ha ciklus közben válik szükségessé új miniszterelnök választása, akkor a köztársasági elnök nem szükségszerűen jut szerephez. Jelen esetben az államfőnek nincsen jogilag értékelhető szerepe, hiszen az új jelöltet az országgyűlési képviselők legalább egyötöde által előterjesztett bizalmatlansági indítványnak kell megneveznie” – tette hozzá.

Az államfő szerint “a közvetett oka a történteknek az, hogy a kisebbik koalíciós párt a nyilvánosság előtt is bejelentette, hogy megvonta a bizalmat a kormányfőtől. De az ügy nyilvánvalóan nem most kezdődött, sokkal bonyolultabb”.

Az új kormánytól “szakszerű, eredményes, az ország stabilitását biztosító, azt mindenek előtt figyelembe vevő és persze tisztességgel végzett munkát” vár az államfő. Mádl Ferenc elmondta: a magyar politikai élet megosztottsága miatt nem számít arra, hogy 2005-ben újabb öt évre őt válasszák köztársasági elnöknek.

Az államfő kifejtette véleményét arról is, hogy Medgyessy Péter kormányfő Kovács Lászlót jelölte uniós biztossá. Mint mondta, a Kovács László által felügyelt terület “biztos, hogy nem a leglényegesebb fejezete az európai gazdasági-tervezési folyamatnak”, bár kétségkívül fontosnak nevezte.

Arról, hogy maradjanak-e magyar katonák Irakban, a köztársasági elnök kifejtette: nem feladata, hogy napi politikai döntések meghozatalában vegyen részt. “Bárki szólal is meg ebben az ügyben, mérlegelnie kell – ennek döntő fóruma az Országgyűlés -, hogy a nemzetközi színtéren mit várnak el tőlünk – jogosan – szövetségeseink. Azt senki sem mondhatja, hogy parttalanul, időhatár és cél nélkül maradjunk Irakban, de a döntés meghozatalakor számos bel- és külpolitikai szempontot kell mérlegelni. A katonák biztonsága az egyik kiemelt szempont” – fogalmazott az államfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik