Belföld

Szadr az Ali mauzóleumának elhagyására szólította fel híveit

A nedzsefi Ali mauzóleumának elhagyására szólította fel híveit Mukatada asz-Szadr, miután az iraki ideiglenes kormány vezetője csütörtökön "utolsó figyelmeztetést" intézett Szadrhoz.

A fiatal imám az őt követő fegyveresekhez intézett levelében azt írta: “mielőbb át kell adnotok a mauzóleum kulcsait a legfelsőbb síita vallási hatóságnak, hogy meg lehessen akadályozni a hitetlenek behatolását erre a szent helyre”. A radikális síita hitszónok csütörtök éjszaka azonban továbbra is elutasította azt, hogy az iraki átmeneti kormány megadási felszólítására letegye a fegyvert a vérontás befejezésének az érekében. Egyelőre még nem tudták ellenőrizni, hogy az írás valóban Szadr irodájából származik-e. Az amerikai harci gépek Szadr bejelentésének idejében a dél-iraki Nedzsefet és a Bagdad közelében lévő Fallúdzsát bombázták, az amerikai harckocsik pedig 200 méterre megközelítették az épületet, a síiták egyik legszentebb helyét.

Ijád Allávi, az iraki ideiglenes kormány vezetője csütörtökön “utolsó figyelmeztetést” intézett Szadrhoz, hogy hagyja el fegyvereseivel a mauzóleumot, mert különben nagyszabású iraki-amerikai offenzívával kell számolnia. Nem sokkal ezt követően amerikai katonai repülőgépek bombázták intenzíven mintegy fél órán át a Nedzsef iraki szent városba beszorított síita milicisták állásait. A heves bombázások nyomán több mint 30 hatalmas robbanás rázkódtatta meg a nedzsefi óvárost. Sűrű füstfelhő szállt fel abból az ősi temetőből, ahol a kormányellenes lázadók már két hete harcolnak az amerikai csapatokkal.

Szemtanúk beszámolói szerint rakétalövedékekkel bombázták amerikai harci gépek péntek hajnalban az iraki Fallúdzsát is. A Bagdadtól nyugatra lévő, többségében szunniták lakta város az amerikai vezetésű nemzetközi koalíciós erők elleni harc egyik fellegvára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik