Belföld

Szívbetegségben halt meg a kecskeméti roma fiatal

Az elkészült orvos szakértői vélemény szerint öröklött eredetű szívbetegsége volt az oka a 19 éves roma fiatalember halálának, aki július 25-én Kecskeméten, rendőri intézkedés közben elhunyt.

A fiatalembernek egy nagyon ritka, de az orvostudomány által leírt betegsége volt, amely genetikai, tehát öröklött eredetű, és olyan előrehaladott állapotban volt, hogy a belső szervekben már elváltozást okozott. A szakértők szerint van összefüggés a rendőri intézkedés és a halál pontosan akkor bekövetkező időpontja között, ez azonban nem ok-okozati.

Öt külsérelmi nyomot találtak a boncolásnál, melyek közül négy kétséget kizáróan a rendőri intézkedést jóval megelőzően keletkezett. Homokszemcséket ugyan találtak az elhunyt férfi szervezetében, de orvos szakértői szempontból az semmiképpen nem okozhatta a fiatalember halálát. A jegyzőkönyv tartalmazza, hogy a nyelvcsontot eltört állapotban találták, az orvos szakértő azonban úgy véleményezte, hogy ez a sérülés kétséget kizáróan a halál beállta után következett be.

A felsorolt sérülések tehát egyenként is és együttesen is, büntetőjogi szempontból nyolc napon belül gyógyulónak minősülnek, az elhunyt halálával ok-okozati összefüggésbe kétséget kizáróan nem hozhatóak, és túlélés esetén maradandó fogyatékosságot nem okoztak volna, súlyos egészségromlás nem lett volna várható.

Az elhunyt vizeletében rendkívül nagy mennyiségű kábítószer származékot találtak, mely hasis – marihuána típusú kábítószer – fogyasztásra utalt, de a cselekmény elkövetésekor sem alkohol, sem kábítószer hatása alatt nem volt, mert addigra már kiürült a közvetlen kábítószer. A fiatalember valószínűsíthetően rendszeres kábítószer-fogyasztó volt.

A szakvélemény alapján az intézkedő rendőr nem tehető felelőssé az elhunyt fiatalember haláláért. Jelenleg a szakvéleménynek az értékelése folyik. A család jogi képviseletét ellátó ügyvédtől és az elhunyt testvérétől is érkezett indítvány új orvos szakértő kirendelésére, és most már meg lehet vizsgálni ennek az indokoltságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik