Belföld

Radikálisan gyengítette a kormányválság a forintot

Csütörtökön délután 249,60/80 forinton jegyezték az eurót, mintegy három forinttal magasabban a szerdai 246,90/247,10 forintos kurzusnál. A külföldi bankok zárták pozícióikat.

A forint 11,57 százalékon állt az ingadozási sáv erős oldalán, 96 bázisponttal gyengébben a szerdai helyzeténél. A forint már nyitáskor is gyengült a szerda este bejelentett kormányátalakítás körülményei miatt, a miniszterelnök kilátásba helyezett lemondásának késő délelőtti bejelentése után azonban a forint meredek árfolyamesése következett.

A kereskedők szerint a forgalom is jelentős volt, külföldi bankok óvatosságból erőteljes forinteladással zárták pozícióikat. Az euróval 247,50 és 250,30 forint között kereskedtek a nap folyamán, a jövő héten a várható belpolitikai bizonytalanság következtében azonban akár 255 forint/euróig is gyengülhet a forint.

Egyes kereskedők azt sem tartják kizártnak, hogy már pénteken, amikor a magyarországi piacok zárva tartanak, spekulatív támadások érhetik a forintot, mint már annyiszor, most is például Londonból. A belpolitikai hírek kedvezőtlen hatása mellett a régió valutái is gyengültek, ami ugyancsak a forint eladását fokozta.

Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője elmondta, hogy a forint minden elkövetkező hírre élénken reagál majd. Egy elnyúló kormányválság számottevően gyengítheti a hazai devizát. Elképzelhető 250 forint fölötti, de akár a 260-as euró árfolyam is.

A dollárral 202,00/15 forinton kereskedtek a szerdai 200,60/80 forintos kurzussal szemben. Az overnight és a tomnext kamat 10,90/11,10 százalékon maradt, a hosszabb lejáratokon viszont már 6 hónapig 11 százalékra, a jegybanki alapkamat szintjére állt be a kamatszint, ami azt jelzi, hogy már ezen a távlaton nem áraz be kamatcsökkentést a piac. Ez a hat hónapos és az egyéves lejárat esetében 15-20 bázispontos kamatemelkedést jelent. Vannak olyan vélemények is, hogy a politika vezérelte gazdasági romlás miatt kamatemelésre lehet szükség.
Az állampapírok másodpiacán is az eladások jellemezték a kereskedést, s ennek következtében a hozamszint 10-34 bázisponttal emelkedett. A hároméves államkötvény csütörtöki aukcióján is alig több mint másfélszeres kereslet mellett 18 bázisponttal 10,11 százalékra emelkedett az átlaghozam a szerdai másodpiaci referenciahozamhoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik