Belföld

Átrendeződik a hazai nyomdapiac

Az európai mércével is nagy lapkiadók magyarországi érdekeltségei 10-11 milliárd forintot fektetnek be új nyomdák építésébe. Az ősztől üzemképes gépek jelentősen átrendezik majd a napilap-nyomdák piacát - írja a Napi Gazdaság.

A svájci Ringier és a németországi Axel Springer új napilap-nyomdák üzembe helyezésével és régebbiek bővítésével növeli a magyarországi napilap-nyomdai összkapacitást. Kérdéses, hogy mennyire lesz így gazdaságos a működés, illetve, hogy mi lesz a korábbi piacvezető nyomda, a Szikra sorsa. 

Ha az év végétől a Szikra Lapnyomdától új üzemek veszik át a napilapok jelentős részének nyomtatását, hatalmas kapacitásai szabadulnak fel. Kiadófüggetlen nyomdaként azonban további szerződéseket kötne az Expressz hirdetési újság, a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet és a Népszava politikai-közéleti napilapok nyomására. A Népszabadság 190 ezer és a Mai Nap 50 ezer példányának nyomtatásáért továbbra is a Szikra felel.

A Ringier-érdekeltségű lapok – mint a Blikk és a Nemzeti Sport – viszont ősztől már a budaörsi Harbor Parkban épített nyomdában készülnek majd . A német Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) szintén kapacitás-bővítésre készül a Pannon Lapok Társasága érdekeltségében levő West Hungary Nyomdai Centrum Bt. veszprémi nyomdájában. Előzetes hírek szerint  a lapkiadások 60 százaléka napilapok nyomását jelenti majd. A megyei napilapot megjelentető Axel Springer ősszel országos napilap indítását tervezi, melynek nyomdai munkáit a nyáron megnövelt, nyomdai tevékenységre alkalmas területtel és három új gépsorral rendelkező kecskeméti Szilády Nyomda Kft. vállalta el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik