Belföld

Enyhült az olajárakra nehezedő nyomás

Hétfőn azonnal a pénteki záróérték alá süllyedt az olaj ára, miután véglegessé vált, hogy Venezuelában Hugo Chávez elnök nyerte a visszahívását célzó népszavazást.

Pénteken részben azért drágult jelentősen a kőolaj, mert félő volt, hogy ha Chávez veszít, komoly zavargások törnek ki az országban, amely a világ ötödik legnagyobb olajexportálója, az amerikai olajimport mintegy 15 százalékát fedezi.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate (WTI) könnyűolajfajta a legközelebbi, szeptemberi határidőre hordónként (=159 liter) 46,08 dolláron zárt 50 cent csökkenéssel a New York-i árupiacon (NYMEX), miután az éjszakai elektronikus kereskedésben rekord szinten, 46,91 dolláron is állt.

Elemzők azt mondták, hogy várható volt a WTI árának a hétfői gyengülése piaci korrekció hatására a pénteki 1,08 dolláros drágulást követően, de az árfelhajtó tényezők továbbra is erősek, így nem kizárt a közeljövőben az 50 dollár közeli ár.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciatípus a hétfőn kifutott legközelebbi, szeptemberi határidőre hordónként 22 centtel 43,66 dollárra gyengült a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE), ahol napközben történelmi csúcson, 44,11 dolláron is volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik