Belföld

Módosul a Kia – Hyundai beruházás helyszíne

A földterületek tulajdonosaival zajló felvásárlási viták miatt a tervezett Zsolna közeli terület helyett új helyet keresnek a beruházásnak.

Pavol Rusko gazdasági miniszter elmondása szerint mindent megtesznek, hogy Szlovákiában tartsák a dél-koreai beruházót, és ennek egyik útja lenne a miniszter nézete szerint új helyszín kijelölése a tervezett beruházás számára. Az új hely három hónap alatt rendelkezésre állhat, más lehetőségek, mint például a kisajátítás, vagy csereingatlanok biztosítása a beruházás megmentésére hosszabb időt vennének igénybe.

A beruházó rendelkezésére bocsátott Zsolna melletti területen jónéhány kisebb földtulajdonosa kevesli a 144 koronás (3,58 euró, 8928 forint) négyzetméterenkénti árat, amelyet az állam ajánl, és 350 koronát követel. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy néhány telekspekuláns időközben már elkezdte felvásárolni az érintett telkeket. Eredetileg a földtulajdonok állami felvásárlásának augusztus végéig kellett volna lezárulnia, de eddig 1400 telektulajdonos még nem egyezett bele telke eladásába.

A telekfelvásárlások nehézségei miatt a szlovák gazdasági miniszter tárgyalásokat kezdett Nyitra és más, környező települések polgármestereivel is, hogy a zsolnai helyszín helyett alternatívát kínáljanak a Hyundainak. A szlovák kormány szerdán vitatja meg, hogy új, magasabb árat kínál-e a Zsolna melletti földterületekért, vagy kisajátítja a telkeket. Ugyanakkor a Kia cég a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy az autógyártó számára nem lenne értelme más szlovákiai helyszín megfontolásának.

A Hyundai leányvállalata, a Kia Motors 700 millió eurós beruházással tervezett gyárában évente 200 ezer személygépkocsi készülne. Az autógyár közel négyezer embernek adna majd munkát. A nagy szlovákiai munkanélküliséget tekintve ez igen kedvező, ezért a kormány, korábbi hírek szerint, már az építkezés első évében legalább 1,5 milliárd koronát elérő kedvezményekben részesíti a dél-koreai beruházót, ami igazodik az uniós szabályokhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik