Belföld

Júniusban ismét nőtt a tőkebeáramlás az USA-ban

A külföldi befektetők júniusban - öt hónapja először - ismét több tőkét fektettek be az Egyesült Államokban: nőtt a nettó tőkebeáramlás és elérte a 71,8 milliárd dollárt.

Az adattal egyidőben 65,2 milliárd dollárra módosították a májusi nettó tőkebeáramlás összegét is. Az elemzők szerint a növekvő tőkebeáramlás segít ellensúlyozni a rekordszintű kereskedelmi hiányt. Az adatra a dollár erősödött az euróhoz képest: egy euróért 1,2346 dollárt adtak az adat előtti 1,2366 dollár után. A jenhez képest is javult a dollár: egy dollárért az adat után 110,91 jent adtak az adat előtti 110,71 jenről.

Az Egyesült Államokban idén júniusban rekordnagyságú, 55,8 milliárd dollár volt a külkereskedelmi mérleg hiánya. Elemzők 47,50 milliárd dollár deficitet vártak. Májusban 45,95 milliárd, áprilisban 48,10 milliárd dollár volt a deficit.

Az amerikai pénzügyminiszter szerint a rekordnagyságú hiány már a világgazdaság növekedését lassíthatja, ezért a múlt hét végén sürgette japán és európai kereskedelmi partnereit, hogy ösztönözzék saját gazdasági növekedésüket, amellyel segíthetnek csökkenteni a hatalmasra duzzadt amerikai kereskedelmi hiányt.

Snow szerint az Egyesült Államok a világ többi részének gazdasági virágzásától függ: mivel több elkölthető amerikai jövedelem termelődik, jobban virágzik az amerikai gazdaság, és ezt a prosperitást az Egyesült Államok áruk és szolgáltatások vásárlására fordítja külföldön.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik