Belföld

Szétszakad a Jukosz

Az orosz kormány támogatja a Jukosz legnagyobb leányvállalatának eladását. Az értékesítésből befolyó bevétel fedezni tudná az olajcég 2000. évi adóhátralékát – írja a BBC Online. A Roszpan részvényeket azonban szakértők szerint nem lehet lefoglalni.

Oroszország igazságügyi minisztériuma felkért egy német befektetési bankot, hogy becsülje fel a Juganszknyeftegaz, a Jukosz napi outputjának 60 százalékát biztosító olajkitermelő egység értékét. Elemzők szerint ezzel a döntéssel az állam nemzetközi gyakorlatot követ az adósságok behajtására.

A kormány támogatná, hogy az óriáscég a divízió eladásából finanszírozza 3,4 milliárd dolláros adóhátralékát. A Jukosz szerint a napi 1,7 millió hordót kitermelő egység 30 milliárd dollárt ér. Elemzők szerint azonban csupán 12 és 20 milliárd dollár között lehet az eladási ára. Kérdéses, hogy ha sikeres lesz is a leányvállalat értékesítése, megkapja-e az óriáscég a bevételt.

A Jukosz vezetősége figyelmeztet, hogy a cég felosztását követően leállhat a termelés, mert az eladáskor kénytelenek lesznek csődeljárást indítani.


Amíg el nem indul a Jukosz vagyon értékesítése, a végrehajtók a Roszpan papírokat is megpróbálják lefoglalni. Ennek érdekében vették fel a kapcsolatot a Deutsche Bankkal, amelynél a Jukosz és a TNK-BP tulajdonosok elhelyezték az összes Roszpan részvényt. 

Szakértők szerint az eljárásnak azonban nincs jogalapja, hiszen azok részben a TNK-BP tulajdonában vannak, másrészt azoknak a Jukosz csak közvetetten, egy ciprusi offshore cégen keresztül tulajdonosa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik