Belföld

Demszky Gábornak öt ingatlanban van tulajdonrésze

Demszky Gábor pénteken az interneten közzétette 2004. évi vagyonnyilatkozatát; eszerint öt ingatlanban rendelkezik tulajdonrésszel, emellett 11 millió forint készpénztartozása van.

A www.demszky.hu világhálós oldalon nyilvánosságra hozott adatok szerint a városvezető három budakeszi ingatlan, illetve ingatlanrész, valamint két horvátországi ingatlan tulajdonosa.

Demszky Gábor egy 598 négyzetméteres telken álló 171 négyzetméteres budakeszi társasházi ingatlan felét birtokolja, a lakást 1992-ben vásárolta. A főpolgármester egy 57 négyzetméteres társasházi lakásnak is tulajdonosa, ezt az ingatlant 2000-ben vette.

A nyilatkozat szerint Demszky Gábor egy 142 négyzetméteres budakeszi ingatlan egynegyedének is tulajdonosa 2002 óta. Ez utóbbiról Czuk Dorottya, a főpolgármesteri hivatal sajtófőnöke az MTI-nek elmondta: az nem tekinthető önálló lakásnak, mivel – a 142 négyzetméter egynegyed részével – a 35 négyzetméteres ingatlanrésszel az 57 négyzetméteres lakást csak kibővítették. Elmondta: a 35 négyzetméteres ingatlanrészt havi 70 ezer forintért adja bérbe Demszky Gábor.

Ugyancsak 2002-ben került Demszky Gábor tulajdonába egy horvátországi ingatlan is. A Kusari községben álló 130 négyzetméteres üdülőnek egyedüli tulajdonosa. A főpolgármester idén ugyanezen a horvátországi településen egy 90 négyzetméteres kertet, illetve azon egy 25 négyzetméteres gazdasági épületet is vásárolt.

Demszky Gábor vagyoni helyzete horvátországi nyaralója és autóbérlése miatt került a lapok címoldalára az utóbbi hetekben. A főpolgármester a horvátországi ingatlanjáról azt mondta, hogy vagyonnyilatkozataiban évek óta nyomon követhetők a nyaraló vásárlásával, felújításával kapcsolatos kiadások.

Demszky Gábor nagy értékű ingóságai között egy forgalomból kivont – azaz rendszám nélküli – 1984-ben vásárolt Volkswagen Variant gépkocsiról is említést tesz. Vagyonnyilatkozata szerint takarékbetétben elhelyezett megtakarítása nincs. Demszky Gábor 2003-as nyilatkozatában még egymillió forint megtakarítást közölt.

A főpolgármester tájékoztatása szerint köztartozása nincs, de 6,4 millió forint banki kölcsöne, valamint 5,4 millió forint “magánszemélyekkel szembeni” tartozása van. A politikus jövedelemnyilatkozata szerint főpolgármesteri tisztsége után 671 ezer, míg európai parlamenti képviselőségéért 1 millió 72 ezer forintot kap havonta.

Demszky Gábor az 1992 óta történt ingatlantulajdon-változásai között említ egy 1998 decemberében 6,5 millió forintért megvásárolt belvárosi lakást, melyet 2000-ben 21 millió forintért adott el egy, az egész épületet megvásárló banknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik