Belföld

Csökkent a Mol petrolkémia eredménye a negyedévben

A Mol petrolkémiai szegmensének üzleti eredménye az első félévben 48 százalékkal 7,1 milliárd forintra nőtt, a második negyedévben azonban 6 százalékkal 3,4 milliárd Ft-ra csökkent a kedvezőtlen petrolkémiai környezet hatására.

A vegyipari benzin jegyzésára 59 százalékkal emelkedett dollárban, míg a jegyzett polimer árak csupán 2-14 százalékkal növekedtek euróban 2003. II. negyedévhez képest. Ezt a kedvezőtlen hatást azonban mérsékelni tudta az eurónak a dollárral szembeni erősödése, a polimer értékesítés növekvése, valamint a hatékonyságnövelő projektek hatása.

A polietilén jegyzett árak 4-13 százalékkal növekedtek, míg a polipropilén termékárak 3-6 százalékkal növekedtek a bázishoz képest. Az euróban jegyzett árakból kalkulált integrált petrolkémiai árrés azonban 23 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest az alapanyagárak erőteljes növekedése miatt. Az etilén árrés 36 százalékkal csökkent, a polipropilén árrés 10-19 százalékkalnövekedett, míg a polietilén árrés 17-31 százalékkal esett.

2004 II. negyedévében a termékeladás 2,4 százalékkal 282 kilotonnára nőtt, elsősorban a polimer-értékesítés növekedése miatt.

A szlovák piacon az eladások 5 százalékkal 18,1 kilotonnára csökkentek, mivel a petrolkémiai szegmens termékei közül több átkerült a feldolgozás és kereskedelem szegmensbe.

Más európai piacokon a csoportszintű eladások 19 kilotonnával 147,3 kilotonnára csökkentek 2003. II. negyedévhez képest a termékportfolió tisztítása következtében, a polimer értékesítés azonban 10,7 kilotonnával bővült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik