Belföld

Charley Kubában tombol

Elérte Kuba partjait péntek hajnalban a Charley hurrikán, amely óránkénti 165 kilométeres sebességű rohammal a szigetország déli vidékein csapott le, majd egy órával később Havannán is végigsöpört.

A Charley hurrikán miatt nyolcszázezer embert menekítettek a Floridai-félsziget csúcsánál lévő szigetekről a Tampai-öbölbe, Jebb Bush kormányzó szükségállapotot hirdetett egész Floridában.

A Charley érkezése miatt a kubai televízióban megjelent Fidel Castro kubai párt- és állami vezető is, aki az országos meteorológiai intézet vezetőjének tájékoztatója után hosszú beszédet mondott. Előbb emlékeztette honfitársait arra, hogy éppen 78. életévébe lép, majd rátért a hurrikánra.

A demonstrációs térképek segítségével megállapította, hogy a vihar legerősebb áramlata szerencsére nem süvített át közvetlenül Havannán. Ezt követően a venezuelai helyzet ecsetelésébe fogott, különös tekintettel annak a 12 ezer kubai orvosnak az áldozatos tevékenységére, akiket Kuba küldött a dél-amerikai országba.

A 75 perces előadás után Kuba első embere helyi idő szerint háromnegyed kettőkor távozott a stúdióból. Hírügynökségi értékelések szerint a Charley megérkezése kiváló alkalmat nyújtott az elnöknek, hogy bizonyítsa: megingathatatlanul áll a kormányrúdnál. Míg Castro beszélt, a nyugati országrészből 200 ezer embert – köztük külföldi turistákat is – telepítettek ki keletebbre lévő területekre.

Elővigyázatosságból Cayo Largo del Sur turistaszigetről a vihar előtt 1300 külföldi nyaralót szállítottak Varadero világhírű fürdőhelyre. A 2,2 millió lélekszámú fővárosban a lakosok bezárkóztak otthonaikba, a tengerpartra néző szállodák többségét kiürítették. Nem érkezett jelentés esetleges áldozatokról, illetve különösebb károkról, bár a havannai házak jó része rossz állapotú.
A kubai hatóságok hangsúlyozzák, hogy hasonló természeti csapások kivédésében nagy jártasságuk van már, hiszen az elmúlt nyolcvan év alatt legalább 50 hurrikán söpört végig a szigetországon. A Charley ámokfutását figyeli a Föld körül majd 400 kilométerre keringő Nemzetközi Űrállomáson dolgozó és jelenleg egy újabb Progressz orosz teherűrhajó kikötésére készülő két űrhajós, az amerikai Michael Fincke és az orosz Gennagyij Padalka is.

A Moszkva melletti Koroljovban működő orosz irányítóközpont jelezte: szükség esetén felkészült arra, hogy átvegye az űrállomás teljes irányítását. Erre azonban aligha lesz szükség, mert az amerikai földi irányítók Houstonból követik az űrbázis mozgását, és a texasi nagyváros több mint ezer kilométerre nyugatra van a Charley vonulási útvonalától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik