Belföld

A vártnak megfelelő a német GDP bővülés

A német bruttó hazai össztermék (GDP)a második negyedévben 0,5 százalékkal nőtt az első negyedhez képest, és 1,5 százalékkal volt nagyobb, mint a tavalyi második negyedben, a munkanapok számával kiigazítva.

A szövetségi statisztikai hivatalának első becslése megfelelt az elemzők várakozásának. Eszerint a német gazdaság 0,4 százalékkal gyarapodott az első negyedéven belül, és 1,5 százalékkal növekedett a tavalyi első negyedhez képest. Ez volt a legjobb negyedéves adat három éven belül, de a növekedés szinte kizárólag az exportnak tulajdonítható. A fogyasztás és a belföldi gazdaság továbbra is gyenge volt.

A német gazdaságkutató intézetek is az utóbbi időben egyre-másra javították a német gazdaság idei és jövő évi teljesítményére vonatkozó előrejelzéseiket: a német kormány gazdasági tanácsadó testülete – az “öt bölcs” – júliusban ugyancsak emelte az idei évi német gazdaságnövekedésre vonatkozó korábbi várakozását, 1,8 százalékra 1,5 százalékról. A javított várakozás összhangban van a vezető gazdaságkutató intézetek, illetve a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elmúlt hetekben ismertetett előrejelzéseivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik