Belföld

Letölthetők az uniós jogszabályok magyarul

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) a társtárcákkal közösen felhívja a mezőgazdaság piaci szereplőinek figyelmét arra, hogy az európai uniós jogszabályokat az EU hivatalos lapjában az Official Journalban (OJ) teszik közzé. Az FVM kommunikációs osztálya közölte: az EU Hivatalos Lapja már magyar nyelven is hozzáférhető az interneten.

Az internet figyelése a gazdálkodók számára az agrártárca szerint azért ajánlatos, mivel Magyarország uniós csatlakozását követően alapvetően megváltoztak az ágazat piacszabályozási feltételei.

A mezőgazdasági termékpályákra vonatkozó jogszabályok döntő hányada ugyanis a közösségi joganyag részét képezi, ezért az EU Hivatalos Lapjában megjelenik. Sok esetben a jogszabályok megjelenését követően rövid, néhány napos határidő áll rendelkezésre az intézkedések végrehajtására. Az FVM kommunikációs osztálya példaként említi a kvóták pályázatos elosztását, valamint az export visszatérítési ráták bevezetését.

Az EU Hivatalos Lapjában és az interneten , a http://europa.eu.int/eur-lex/hu címen megjelent jogszabály közötti eltérés esetén az unió Hivatalos Lapjában kihirdetett jogszabályt kell alkalmazni – mutat rá az agrártárca. A pontatlanságok kiszűrése érdekében – jelzik -, javasolt más hivatalos nyelveken készült fordításokkal is összevetni a magyar nyelvű változatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik