Belföld

A Synergon nyereséges lett

A második negyedévben veszteséges, az első félévben nyereséges lett a Synergon Rt.

A Synergon csoport 2004 első félévében 14,1 millió forint adózott eredményt ért el az egy évvel korábbi 85 millió forintos veszteség után, derül ki a társaság nemzetközi számviteli szabályok szerinti, konszolidált gyorsjelentéséből.

A Synergon 2004 első negyedévében 78 millió forint adózás utáni eredményt ért el az egy évvel korábbi 37 millió profit után – így az Econews számításai szerint a második negyedévben a társaság veszteséges volt, de a veszteség az egy évvel korábbi 122 millió forintról 64 millió forintra csökkent. 

A Synergon csoport a jelentés szerint – az első negyedév végén elmondottaknak megfelelően – 2004-re stabil árbevételt és eredménymutatókat vár. A cég régiós piacán minimális fellendülésre számít, miközben úgy véli, továbbra is érvényesül az erős verseny és az annak következtében megjelenő árpréshatás.


A Synergon szerint az EU-csatlakozás piacra gyakorolt beruházási hatásai egyelőre kiszámíthatatlanok. Az IT piacon a korábbiakhoz hasonlóan jellemző a konszolidáció, így a csoport továbbra is keresi az akvizíciós célcégeket, növelve befolyását a régióban. A Synergon csoport az első félévben 9,912 milliárd forint árbevételt ért el, ami forint alapon 12 százalékkal (euróban +9 százalék) haladja meg a bázisidőszak árbevételét. A cégcsoporton belül a Fibexnél mutatható ki legnagyobb mértékű (+57 százalék) árbevétel-bővülés, a Synergon Magyarországon stabil, 17 százalékos növekedést mutat.


A leányvállatok, az Infinity és a Span stagnáló teljesítményt nyújtottak a bázis időszakhoz képest. A csoportszintű értékesítés szolgáltatástartalma 2004. I. félévében 39 százalékra növekedett az egy évvel korábbi 30 százalékról. A szolgáltatásokból származó bevételek 45 százalékkal nőttek csoportszinten. A nettó fedezet 7 százalékkal 2,241 millió forintra nőtt, a fedezetarány a 2003 I. félévi 24 százalékról 23 százalékra csökkent.


A csoport üzemi szintű vesztesége 100,7 millió forintról 46,6 millió forintra csökkent a félévben. Az EBITDA hányad (az árbevétel és adófizetés és amortizáció előtti eredmény aránya) 3 százalékról 4 százalékra nőtt, az EBITDA 33 százalékkal 351 millió forintra emelkedett.


A Synergon Rt. Magyarországon 2004. I. félévében 17 százalékkal 7,239 milliárd forintra növekvő árbevételt ért el, egy a jelentés szerint lassan fejlődő piacon. Az árbevétel növekedésére és a vállalat eredményességére befolyással volt az új tagvállalat, a bázis időszakban még nem konszolidált Synergon Atos Origin piacnövelő hatása. Az Rt. EBITDA hányada 2 százalékról 3 százalékra nőtt, üzemi szintű vesztesége 24,4 millió forintról 20,7 millió forintra csökkent.


A Fibex Kft. 2003-ban újrastrukturálta tevékenységét, ennek eredményeként 2004 év első félévében 469,1 millió forintra növelte árbevételét, illetve üzemi eredménye 27 millió forint lett, az egy évvel korábbi 5 millió forintos veszteség után.


Az Infinity, a Synergon csoport cseh tagvállalata a kedvezőtlen piaci folyamatok következtében minimálisan, 1 százalékkal, 1,953 milliárd forintra növekvő árbevételt ért el 2004. január-júniusban, a szolgáltatási tevékenységből származó árbevételét 27 százalékkal növelte, mely eredményeként növekvő, 49 százalékos szolgáltatásarányt ért el (2003. I. féléve: 39 százalék). A társaság EBITDA marginja maradt 7 százalék, üzemi eredménye viszont 49 millió forintról 44 millióra csökkent.


A Span a Synergon csoport horvát tagja 2004 első hat hónapjában 3 százalékkal, 626,9 millió forintra csökkenő árbevételt ért el. Árbevételének szolgáltatásaránya 21 százalékról 54 százalékra nőtt a félévben, üzemi szintű vesztesége az egy évvel korábbi 40,2 millió forintról 41,7 millió forintra nőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik