Belföld

File-cserélő hálózat segít a Microsoftnak

P2P hálózat sietett a Microsoft segítségére, a cég ugyanis félve szerverei túlterhelésétől, nem akarta korlátlanul elérhetővé tenni a Windows XP hétfőn megjelent legújabb biztonsági javítócsomagját.

Hosszú várakozás után augusztus 9-én jelent meg a Windows XP Service Pack 2 (SP2) csomag, amelyet a Microsoft partnerei bevonásával azzal a céllal tervezett, hogy proaktív védelmet nyújtson a Windows XP rendszerhez. A redmondi szoftvercég azonban korlátozza a régóta várt SP2 biztonsági javítócsomag napi letölthetőségét saját honlapján, mert attól fél, hogy a felhasználók rohama romba dönti rendszerét. A cég reményei szerint amúgy a következő hónapokban több mint 100 millió számítógépre töltik majd le a javítóprogramot.

A BBC azonban arról számolt be szerdán, hogy a Downhill Battle elnevezésű lobbycsoport felrakta a csomagot a BitTorrent file-cserélő hálózatokra (peer to peer, P2P hálózat), ahonnan azóta már más P2P rendszerekre is átkerült. A felhasználók így szabadon hozzáférhetnek a javítócsomaghoz, anélkül, hogy túlterhelnék a Microsot szervereit. A Downhill Battle honlapján azzal érvelt az akció mellett, hogy „bár a Microsoft-nak hihetetlen szerverkapacitásai vannak, mégis korlátoznia kell a letöltések számát; a file-cserélő szoftverek segítségével azonban mindenki azonnal hozzáférhet a Service Pack 2-es csomagjához”. A lobbyszervezet célja az akcióval nem más, mint bemutatni a P2P technológia előnyét. A Microsoft bejelentette, hogy kivizsgálja az ügyet, és azt ajánlja vásárlóinak, hogy csakis a hivatalos céges honlapról (Microsoft Download Center) töltsék le a javítócsomagot.

A file-cserélő hálózatokról jelenleg letölthető verzió leginkább a rendszergazdák, nem pedig az otthoni felhasználók számára készült. A Microsoft ennek kapcsán közölte, hogy az egyéni felhasználók számára fejlesztett csomag hamarosan elérhető lesz, és a jelenlegi 266 megabájtnál jóval kisebb méretet kell majd telepíteni a számítógépekre.

Késedelmes javítás

A Service Pack 2 megjelenése eredetileg 2003-ra volt tervezve, ám számos technikai probléma hátráltatta a fejlesztést. A csomagban lévő frissítések és továbbfejlesztések három fő terület köré csoportosíthatók: ennek jóvoltából a Microsoft erősebb biztonsági beállításokat, jobb menedzselhetőséget és felügyeletet, valamint hatékonyabb és biztonságosabb munkát ígér a Windows XP-ben.

A Microsoft közlése szerint az SP2 a piac és az ügyfelek igényeivel összhangban került kibocsátásra, annak érdekében, hogy az asztali gépeket minél nagyobb védelemmel lássa el az egyre kifinomultabb internetes vírusok támadásaival szemben. A cég hangsúlyozza, hogy a piac egyértelműen jelezte feléjük, hogy a Windows XP biztonságát akár az alkalmazások kompatibilitása elé is helyezi. Az SP2 néhány funkciója így megváltoztathatja a nagyobb vállalatok egyes alkalmazásainak – elsősorban a testre szabott webes alkalmazások – viselkedését, működését, így a szoftvercég azt javasolja a cégeknek, hogy először teszteljék az SP2 tulajdonságait és csak azt követően implementálják azt a vállalat gépeire. A Microsoft CRM 1.0 és1.2 megoldások azonban nem kompatibilisek a Windows XP Service Pack 2 –vel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik