Belföld

A PM nem hozza előre a hatósági árak emelését

A PM egy keddi lapértesülésre reagálva közölte: a hatósági árak körében nem várható az inflációt érdemben meghaladó áremelkedés.

A Világgazdaság című napilap keddi cikke szerint a következő hónapban 14,5 százalékos gyógyszerár-emeléssel számol a Pénzügyminisztérium (PM), és mint írják, lehetséges, hogy a tárca még a jövő évi hatósági áremelést is végrehajtja idén.


A lap szerint a PM az előrehozott hatósági áremeléssel a jövő évi inflációs cél elérését igyekszik elősegíteni.


A PM közleményben reagált a lap állításaira. Mint írják, jelenleg a tárcánál nincs olyan előterjesztés, javaslat, amely hatósági árak emelését kezdeményezné.


A PM továbbra is azzal számol, hogy az idén a fogyasztói árak az év egészében átlagosan 6,5 százalék körül alakulnak, jövőre pedig 4,5 százalékra mérséklődik az infláció, ami lehetővé teszi a Magyar Nemzeti Bankkal közösen meghatározott inflációs cél teljesülését – szögezik le.


A gyógyszerek ugyanakkor nem tartóznak a hatósági áras termékek körébe – közölte a tárca. A fogyasztói árak, térítési díjak alakulását a következő évekre a kormány és a gyógyszergyártok közötti megállapodás, illetve az ennek keretei között folyó tárgyalások határozzák meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik