Belföld

Pénzre váltható szociális juttatások Oroszországban

A közgazdászok szerint az 1991-es árfelszabadítás óta nem született olyan kormányzati döntés Oroszországban, aminek ilyen nagy társadalmi kihatása lenne, mint a vasárnap elfogadott szociális juttatások pénzre váltásáról szóló törvénynek.

Az orosz felsőház által elfogadott törvény a jövő év január 1-jén lép hatályba , és több mint harmincmillió, eddig természetbeni szociális ellátásban részesült embert érint, az ő ingyenes közlekedésüket, telefonjukat, gyógyszerüket, közüzemi szolgáltatásokkal való ellátásukat váltja havi 600 és 2000 rubel (20 és 66 dollár) közötti összegre.

Kidolgozói egyrészt azzal érveltek a törvény mellett, hogy nagyobb szabadságot ad az érintetteknek, mint a természetbeni ellátás, mert maguk dönthetik el, mire költik a pénzüket. Másrészt igazságosabb is, mivel a városi közlekedés, a telefon olyan juttatás, amelyet a vidéken, kis falvakban lakók nem vehetnek igénybe.

Az új szabályozás bírálói szerint viszont – akik az elmúlt hetekben sokszor zajos tüntetéseken fejtették ki nézeteiket – a törvényt kizárólag a takarékoskodás szándéka szülte: míg a juttatások jelenleg több mint 2 billió rubelbe kerülnek a központi költségvetésnek, a pénzkifizetések nem fogják meghaladni az 500 millió rubelt. Ez annak is köszönhető, hogy a törvény szerint a rászorultak felének a szociális ellátását ezután a területi közigazgatásnak kell majd kigazdálkodnia, amely ehhez nem kap plusz forrásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik