Belföld

Irak felfüggesztette az olajszállítást a déli kikötőkbe

Harci cselekmények miatt Irak hétfőn átmenetileg felfüggesztette a kőolajszállítást a Perzsa öböl két déli kikötőjébe, de az export folytatódik a tárolókból - közölte a South Oil Company egyik vezetője.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy meddig tart a felfüggesztés. Irak az utóbbi időben napi 1,7 millió hordó olajat exportált a déli kikötőkből. Az ország északi mezőiről, ahonnan vezetéken, Törökországon át exportálnak, június óta nem szállítanak olajat.

Közben Irak csökkentette az Egyesült Államokba, Ázsiába és Európába exportálandó kőolaj árát szeptemberre – közölték olajkereskedők hétfőn.

Az állami olajértékesítési szervezet azt közölte ügyfeleivel, hogy az Egyesült Államoknak szállítandó kőolaj ára szeptemberben a West Texas Intermediate határidős árához képest hordónként 7,80 dollárral lesz olcsóbb az augusztusi mínusz 7,20 dollár helyett, az európai szállítmányok 5,75 dollárral lesznek olcsóbbak a Brent aktuális határidős áránál az augusztusi mínusz 5,65 dollár helyett, az ázsiai szállítmányok pedig Oman/Dubai mínusz 1,90 dollárra olcsóbbodnak az augusztusi mínusz 1,35 dollárról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik