Belföld

Ha feldobják, zöld – ha leesik…

Nem versenypiaci ügyről van szó, mégis a GVH-hoz fordul a terméktanács, miután néhány hipermarket feltehetően a beszerzési ár alatt kínálja dinnyéjét. A döntés mögött alighanem a bizonyíthatóság kérdése áll.

Sztárajánlatként hirdeti akciós újságjában az olcsó görögdinnyét a Tesco. Az ország legtöbb városában 45 forintért lehet kapni kilóját – számol be a szombati Népszabadság -, de a budapesti és székesfehérvári áruházakban, azokban a városokban, ahol az Auchan is jelen van, a két hipermarket egyaránt 24 forintért árulja. Ez megközelíti a dinnye önköltségi árát, és jócskán alatta marad nemcsak a 35-40 forintos hazai nagykereskedelmi árnak, hanem még az exportra szánt termékek 27-28 forintos árának is.


Ha feldobják, zöld – ha leesik… 1

„Az agrárpiaci rendtartásról szóló 2003. évi XVI. törvény 29.§-ának (4) bekezdése szerint a törvény hatálya alá tartozó mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termék lakossági célú kereskedelmi értékesítési ára nem lehet alacsonyabb, mint a szerződésben meghatározott számlázott átadási ára” – hívta fel a Gazdasági Versenyhivatal egy korábbi határozatában a figyelmet arra, hogy aki a beszerzési árnál olcsóbban kínálja portékáit, az nem a versenyjogi törvényt sérti, hanem az említett paragrafust. Ennek ellenére az alulárazott termékekre érzékeny Zöldség és Gyümölcs Terméktanács nem az ilyen típusú agrárpiaci bejelentések kivizsgálására hivatott földművelésügyi hivatalhoz fordul, hanem a GVH-hoz.

Mi hova tartozik?

A döntés mögött minden bizonnyal elsősorban a bizonyíthatóság kérdése áll. A vevőcsalogató, veszteséggel kalkuláló kereskedelmet, azaz a beszerzési ár alatti értékesítést ugyanis nehéz rábizonyítani a hipermarketekre, mivel vannak olyan közvetítő kereskedők, akik biztos vevőiknek készségesen állítanak ki számlát a 25 forintnál alacsonyabb értékről.

Ennél könnyebben járható útnak tűnik, ha a versenyhivatalhoz fordul a bejelentő, miként a Zöldség és Gyümölcs Terméktanács is. Ügyvezető igazgatója, Mártonffy Béla a FigyelőNet kérdésére elmondta, hogy várhatóan még ezen a héten bejelentést tesznek erőfölénnyel való visszaélés miatt, arra hivatkozva, hogy „ilyen áron kínálni a terméket csak úgy lehetséges, ha a hipermarketek erejükkel visszaélve a piacinál jóval alacsonyabb áron szerzik be a terméket”.


A hipermarketek bástyái azonban erről az oldalról is igen erősnek tűnnek, hiszen első lépésként azt vizsgálja a versenyhivatal, hogy a panasz tárgya a versenyjogi törvény hatálya alá tartozik-e, és ennek eredményeképpen jó eséllyel elutasítja a vizsgálatot. A bejelentés mindenesetre még nem érkezett meg – tájékoztatta a FigyelőNetet Horváth Anita, a GVH sajtófőnöke. Így korai volna még arról beszélni, hogy sikertelenség esetén visszakanyarodik-e panaszával a terméktanács a földművelésügyi hivatalok felé.57 kilós dinnye
Vasárnap véget ért a tizedik Dinnyefesztivál Medgyesegyházán. A gazdag program és a fergeteges hangulat az idén is több ezer embert vonzott a békési településre. A dinnyefesztivál hagyományai közé tarozik a Legtökösebb Dinnyés címért kiírt verseny, ahol a gazdák legnagyobb termésükkel versenyeznek. A tavalyi rekordot is túlszányalta 2004 Legtökösebb Dinnyése, Darvas Tamás, aki 57 kilogrammos dinnyével utasította maga mögé a versenyre benevező 24 vetélytársát. A rendezvény másik nagy látványossága a dinnyelovagi címért folyó küzdelem, amelyen idén hetvenen indultak. Az öt feladat – dinnyepakolás, dinnyedobozolás, dinnyeevés, zsonglőrködés és dinnyesaccolás – teljesítését követően a Nagyérről érkezett Lőrincz Imrét ütötte dinnyelovaggá Nagy Béla, Medgyesegyháza polgármestere.

Külpiaci tét

A játék mindenesetre nem babra megy, hiszen idén várhatóan 200 ezer tonnát is kitesz a hazai dinnyetermés. Ennek 80 százaléka exportra kerül. Különösen kedvező, hogy a külpiacokon jelenleg alig van versenytársa a magyar dinnyének, hiszen a mediterrán országokban már leérett az idei termés.


Mindezek miatt van mit veszteni akkor, ha a külföldi felvásárlók azt látják, hogy az általuk megfizetett 27-28 forintos árnál olcsóbban is hozzájuthatnak a termékhez néhány hipermarketben. A kialakult, viszonylag reális piaci helyzet torzulását eredményezheti az árcsökkenés. A kereslet és kínálat egyensúlyának elvesztése a profit egy részéből finanszírozni tervezett beruházásokat, infrastrukturális fejlesztéseket is veszélyezteti.


Nagy tételben

Lapunknak többszöri próbálkozás után sem sikerült válaszadásra bírnia sem a Tesco, sem az Auchan vezetését. Utóbbi áruházláncnak a szombati Népszabadságban megjelent közleménye szerint az alacsony ár érdekében hosszú távú megállapodásokat kötött a termelőkkel. Így aztán, mivel a hipermarketlánc egy-egy szezonban több ezer tonna dinnyét értékesít, lehetővé válik, hogy alacsony beszerzési ár és alacsony árrés mellett rendkívül kedvező árakat alkalmazzon.

Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Kénytelen NER-céggel felújíttatni a Lánchidat Karácsony?

Négyből három jelentkező a kormányoldalhoz köthető. Az esetleg túlárazás ismét tendervisszavonáshoz és a politikai harc folytatásához vezethet, miközben meglehet, a kormányközeli cégek megbízása miatt is magyarázkodnia kell a fővárosi vezetésnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.