Belföld

Governátor – Schwarzenegger startja

Kalifornia új kormányzója orvosolta a milliárdos költségvetési hiányt. Vagy csupán szőnyeg alá söpörte a problémákat? Mindenesetre olyan költségvetést terjesztett be, amely szerint pluszpénz marad az államkasszában.

Arnold Schwarzeneggernek, úgy tűnik, könnyedén sikerült a politikussá válás: gond nélkül alakult át hollywoodi akcióhősből Sacramento urává, azaz Kalifornia kormányzójává. Vegyük például azt, ahogyan megoldotta a Kalifornia állam és az indián törzsek között régóta fennálló vitát. A tét az volt, hogy az indiánok adózzanak a kaszinókból származó bevételek után. Több hónapi hadakozást követően Schwarzenegger június 21-én végül olyan megállapodást írt alá velük, amely biztosítja, hogy a legnagyobb törzsek közül öt a játékautomatákból származó bevétel 15 százalékát szurkolja le az igencsak lyukas állami büdzsébe. A törzsek abba is belementek, hogy 1 milliárd dollár értékben jegyeznek az állam kötvényeiből, ezáltal segítve, hogy csökkentsék a költségvetés 14 milliárd dolláros hiányát. Mindez része annak, amit Schwarzenegger úgy hív: „új haditerv Kalifornia államért”.


Governátor – Schwarzenegger startja 1

Clint, Arnold és Danny. Egyelőre jól fut a show.


Népszerűség


Alig telt el nyolc hónap azóta, hogy a választók kiebrudalták a hivatalából az előző kormányzót, Gray Davist, és a helyére Schwarzeneggert ültették, a Terminátor máris életet vitt az állam éveken át bénult fővárosának életébe. Az 56 éves osztrák származású hajdani testépítő és filmszínész kampányának annak idején meghatározó eleme volt, hogy kormányzóként az üzleti élet érdekeit tartja majd szem előtt, éppen ezért az adócsökkentés híve. Hivatalba lépése óta pedig sikerült olyan javaslatokat megszavaztatnia az állam törvényhozásával, amelyek révén átstrukturálódik az államadósság (miután 15 milliárd dollár értékben kötvényeket bocsátanak ki), illetve amelyek rászorítják a törvényhozókat a költségvetési egyensúly megteremtésére. Az elképesztően népszerű Schwarzenegger a betegellátási rendszer átalakítását is kipréselte a törvényhozókból, hogy ezáltal lefaraghassa az államban a munkaadókat terhelő csillagászati bérköltségeket. A legmeglepőbb mégis az, hogy olyan költségvetési javaslatot terjesztett a kaliforniai törvényhozás elé, amely szerint jövőre nemhogy hiánya lenne az állami büdzsének, hanem egyenesen 998 millió dollár pluszpénz marad az államkasszában. Schwarzenegger nemrégiben azt mondta: „A befektetők kezdenek visszatérni Kaliforniába, itt bővítik a tevékenységüket, itt teremtenek új munkahelyeket.”

Nos, meglehet. Csakhogy az amerikaiak által Arany Államnak nevezett Kalifornia, valamint a Sacramento-szerte csak Conan, a Republikánusként vagy – egykori filmszerepe, a Terminátor és a kormányzó (governor) szavakat egybegyúrva – Governátorként emlegetett vezetője még komoly kihívásokkal néz szembe. Tény, hogy Schwarzenegger nagyszerűen megoldotta azt a problémát, miként strukturálja át a Davistől örökölt tetemes adósságot, és egy évre előre biztosította a költségvetési egyensúlyt is. Az a bökkenő, hogy ezek az eredmények villámgyorsan semmivé válhatnak, hiszen a költségvetési egyensúlyt túlnyomórészt hitelek felvételével teremtette meg, illetve azáltal, hogy későbbre halasztotta az iskoláknak és a helyi önkormányzatoknak beígért juttatásokat. Ráadásul már számításba vette a kormányzat korszerűsítéséből származó megtakarításokat is, ám ez még nem történt meg.





Ígéretes kezdet, bőséges tennivalóval költségvetés
• A 2004-2005-ös költségvetés az előző időszak 14 milliárd dolláros hiánya után már 998 millió dollár többlettel számol
• A felvett kölcsönök, az állami programok törlése és a kiadások elhalasztása egyszeri eszközök, azaz a büdzsé később ismét válságba kerülhet
Adók
•A legnagyobb kaliforniai indián törzsek közül 5 beleegyezett, hogy adót fizessen a kaszinóbevételek után, sőt 18 évre szólóan 1 milliárd dollár értékben kötvényt is jegyeznek, hogy segítsék a költségvetési hiány csökkentését
• Egy novemberi törvényhozási szavazás semmissé teheti a megállapodást
Bérek
• Az állam törvényhozói megszavazták, hogy alakítsák át az alkalmazotti béreket terhelő költségek rendszerét
• Az üzleti körök kétlik, hogy ez valóban 25 százalékkal csökkenti a kiadásokat
Adósság
• Az elődjétől örökölt hiányt 15 milliárd dolláros kölcsön felvételével pótolta
• A kritikusok szerint ezzel csupán későbbre tolta az adósságrendezést
Energia
• A kormányzó minden figyelmét az állami büdzsére fordítja, s ott sikereket ér el
• Az állam energiaproblémáival nem foglalkozik, márpedig Kaliforniában kevés
a finomító és az erőmű, így bármikor emelkedhetnek a gázárak, s bekövetkezhetnek átmeneti áramkimaradások

Vihar előtti csend


Éppen ezért Schwarzenegger eddigi működéséről a kritikusok többsége úgy tartja, az nem más, csupán holmi „folt hátán folt” ügyeskedés a költségvetéssel. Így a 2005 közepén kezdődő következő költségvetési évben a Legislative Analyst’s Office prognózisa szerint újabb 8 milliárd dolláros hiány várható, mivel Kaliforniának meg kell kezdenie a korábban felvett kölcsönök visszafizetését. Mindehhez hozzájön, hogy az állam nem halogathatja a végtelenségig az oktatási intézményeknek járó 2 milliárd, illetve az önkormányzatok által várt 1,3 milliárd dollár jelenleg felfüggesztett kifizetését. „Egyelőre tükörsima vízen hajózik, de 2005 és 2006 heves viharokat ígér” – figyelmeztet William H. Gross, a Pacific Investment Management vezető kötvénypiaci szakértője.

További bajok forrása lehet, hogy miközben látszólag kimeríthetetlen politikai tőkéjét Schwarzenegger az államháztartás rendbe tétele érdekében kamatoztatja, egy sor más fontos kérdést szinte teljesen figyelmen kívül hagy. Kaliforniában már 2001-ben is több alkalommal szünetelt az áramszolgáltatás, és most megint hasonló helyzet állhat elő. Továbbra is sok üzletember hagyja el az államot, és költözteti cégét inkább olyan helyre, ahol kevesebb adót kell fizetni, és a környezetvédelemre is kevesebbet kell fordítani. Az Egyesült Államokban ma Hawaii után Kaliforniában kerül a legtöbbe az üzleti tevékenység.

Vagy ott van a gazdaság. Valaha Kalifornia állam munkaerőpiaca volt az egyik legélénkebb, mára viszont legfeljebb csak kullog a többiek nyomában az állásteremtés terén. Régebben az Egyesült Államokban létesült új munkahelyek 11 százaléka Kaliforniában összpontosult – derül ki a Los Angeles-i University of California (UCLA) egyik közelmúltbeli tanulmányából -, ezzel szemben ez év márciusában és áprilisában a 700 ezer új állásnak csupán az 5 százaléka jutott erre az államra.

Békéltető szerep

Miközben a kormányzó az erőteljes gazdasági növekedésre vár, hogy 2005 végére ismét tele legyen az államkassza, addig is személyiségének minden varázsát beveti, hogy megnyerje magának Sacramento demokrata törvényhozását. Abban a városban, ahol Davis saját pártja vezetőivel is sokszor került összetűzésbe, Schwarzenegger a nagy békéltető szerepét osztotta magára. A kormányzói irodájába betérőket például azzal veszi le a lábáról, hogy kipróbálhatják a Conan-filmekben használt kardját, mi több, alkalmanként találkozhatnak barátaival, Danny DeVitóval, Clint Eastwooddal és Rob Lowe-val, akik néha még a hivatalos tárgyalásokon is részt vesznek. Schwarzenegger gyakran invitálja megbeszélésre a törvényhozás vezetőit a Hyatt Regency hotelbeli elnöki lakosztályába – amely az otthonául szolgál, amikor Los Angelesen kívül tartózkodik -, máskor pedig az irodája melletti Astroturf-udvarban felállított sátorba, ahol előszeretettel gyújt rá „emblematikus” szivarjaira.

Mindent összevetve Schwarzeneggernek nincs könnyű dolga. Noha sikerült meggyőznie a Genetech céget, hogy távozás helyett bővítse tovább vacaville-i gyártókapacitását, valamint a Virgin Atlantic Airwayst is rábeszélte, hogy telepítsen San Franciscóba egy új központot, más társaságok még mindig Kalifornia elhagyását fontolgatják. Mindezek után a kormányzó folytatja a lobbizást, nem riadt viszsza például attól, hogy fölhívja és megpróbálja maradásra bírni a bioélelmiszereket gyártó Amy’s Kitchen nevű vállalkozást, amely arra készül, hogy Oregonba költözteti 750 alkalmazottja egyharmadát. „Szeretjük Kaliforniát, de még nem gondoltuk meg magunkat, itt ugyanis minden olyan borzasztóan drága” – oszlatja el azonban a cég maradásához fűzött várakozásokat Andy Berliner, az Amy’s Kitchen társalapítója.

Sacramentóban Schwarzenegger sikerrel ötvözi a politikai nyomásgyakorlást és a hollywoodi hangulatot, hogy elérje politikai céljait. Megengedheti magának, hiszen a kaliforniai Field Poll közvélemény-kutató cég becslése szerint az állam szavazópolgárai körében ma 65 százalékos a támogatottsága. Ezzel még Ronald Reagant is lekörözi, akinek 1969-ben – azaz kaliforniai kormányzósága csúcsán – „csupán” 60 százalékos volt a népszerűsége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik