Belföld

Átadták a 76-os főút zalaegerszegi elkerülő szakaszát

Megindult a forgalom a 76-os főút zalaegerszegi elkerülő szakaszán a sikeres műszaki átadás után, csütörtökön.

A beruházásért felelős Zala Megyei Állami Közútkezelő Kht. építési osztályának vezetője, Schlemmer Tamás elmondta: ezzel gyakorlatilag befejeződött a belváros tehermentesítését szolgáló körgyűrű kialakítása. Eddig mind a 74-es, mind a 76-os főút sűrű kamionforgalma a megyeszékhely központjában haladt át, a fejlesztések révén azonban végre kitilthatják nehézgépjárműveket a város szívéből. A megfelelő táblákat már kihelyezték, a rendőrség pedig fokozottan ellenőrzi a forgalmat.

Eddig naponta 13-15 ezer jármű robogott át Zalaegerszegen, most a legnagyobb terhelést jelentő teherautók az elkerülő útra kényszerülnek – magyarázta Schlemmer Tamás. – Ezentúl csak azok kamionok-teherkocsik hajthatnak be a belvárosba, amelyek bizonyíthatóan itt rakodnak le vagy fel.

A bekötőutakkal együtt közel 10 kilométernyi útszakasz megépítése több mint 5 milliárd forintba került. A korábban elkészült 74-es elkerülővel együtt a zalai megyeszékhely térségében összesen 8 milliárd forintnyi közúti infrastruktúra-beruházás valósult meg, 80-90 százalékban Phare- és állami pályázati forrásokból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik