Belföld

A hazai falumegújító mozgalom múltja és jövője

Keresztes Sándor, nyugat-dunántúli főépítész a szombathelyi Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetemen.

Keresztes Sándor, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnökségi tagja “A hazai falumegújító mozgalom múltja és jövője” címmel tart előadást az idei szombathelyi nyári egyetemen.

Mint kérdésünkre a főépítész elmondta, a falumegújító mozgalom Bajorországban és Ausztriában kezdődött, és előbb Vas megye, majd maga Magyarország is csatlakozott hozzá. Komplex, társadalmi-gazdasági-műszaki megújításról van szó, azonban hazánkban sajnos éppen ez a komplexitás hibádzik. Sokféle támogatásra pályázhatnak például a falvak, azonban ezek a támogatások ritkán mutatnak egy irányba, ritkán adódnak össze és erősítik egymást. Ismerethiány, szakemberhiány, a jó példák hiánya nehezítik a mozgalom hazai meggyökerezését. Keresztes Sándor úgy véli, hogy szükség lenne egy háttérintézményre, mely logisztikai segítséget nyújtana a falumegújító mozgalomnak. Előadásában felvázolja egy jövőkép főbb vonalait is.

Az előadás időpontja: 2004. augusztus 4. szerda reggel 9 óra, színhelye a Szombathelyi Egészségügyi Főiskola (9700 Szombathely, Jókai Mór u. 14.) nagyterme.

A szombathelyi Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetemet idén 37. alkalommal rendezi meg a Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület, többek közt a Magyar Urbanisztikai Társaság közreműködésével. Az idei szabadegyetem augusztus 1-7-ig tart, bővebb felvilágosítást ld. http://web.axelero.hu/vasitit/

Ajánlott videó

Olvasói sztorik