Belföld

Sziget: szerdától minden mennyiségben

Hatalmas az érdeklődés, a közel másfélmilliárdos költségvetésből csak az időjárást nem sikerült előre „elintézni", így várhatóan az égiek kegyeitől függ, megdől-e a jelenlegi nézőcsúcs a Sziget 2004-es fesztiválon.

A visszaszámlálásnak vége. Kedden már beköltözhettek a legtürelmetlenebb szigetlakók, szerdától pedig a programok is gőzerővel beindulnak Közép-Európa legjelentősebb zenei és kulturális rendezvényén.

A PM keze elér a Szigetre is

A 2003-as fesztivál 1,25 milliárd forintos költségvetése után az idén az 1,4 milliárd forintot is meghaladja a Sziget büdzséje, holott a Draskovics-csomag őket sem hagyta érintetlenül: a tavalyi 166 millió forintos állami támogatás után az idei évre beígért tízszázalékos hozzájárulás a pénzügyminisztériumi megszorítások miatt 7 százalékra, azaz kevesebb mint 100 millió forintra apadt. A bevételek további 38 százalékát reklám- és szponzorációs díjakból, öt százalékát vendéglátásból, a maradék ötven százalékot pedig jegyeladásból várják a szervezők. Az egyhetes eseményre a hetijegyért június 15-éig 16 ezer forintot kellett fizetni, a fesztivál kezdetéig 20 ezret, azon túl 24 ezret. A napijegy négyezer forint.





Váltják egymást

A Művészetek Völgye erre a szezonra már bezárt a Balaton-felvidéken. Márta István fesztiváligazgató szerint az idei volt a legsikeresebb. A látogatók száma meghaladta a kétszázezret, és a meghirdetett 1100 programból mindössze tíz maradt el a Művészetek Völgyében, amelyet 16 éve rendeznek meg.

Hogy a pénzügyi eredmény milyenre sikerül, az elsősorban az időjárástól függ, hiszen ideális körülmények esetén biztosan telt ház lesz a fesztiválon, ami napi 60 ezer látogatót jelent, ezzel pedig bőven túlszárnyalnák a jelenlegi rekorder Sziget 2001-et, melyen 361 ezren vettek részt. Egy tavalyi felmérés alapján egyébként a külföldiek 81, a hazai látogatók 92 százaléka jelezte, hogy most is ott lesz az eseményen, ahol változatlanul a hangulat és a kulturális sokszínűség a legnagyobb vonzerő. A szervezők mindenesetre megtették ami tőlük telt.

Programözön

Mintegy hatezer munkás két és fél héten át építette az Óbudai-szigeten mától egy héten át tartó Sziget Fesztivál helyszíneit. Európa egyik legnagyobb kulturális rendezvényén, amelyet az idén tizenkettedik alkalommal rendeznek, majd félezer zenekar és harminc országból érkező, több mint száz külföldi fellépő váltja egymást a különböző helyszíneken. Mindezeken túl kiállításokat rendeznek, gyerek-, nép- és komolyzenei programokat bonyolítanak le, és jut idő sportra, irodalmi estekre is a fesztivál programjában.

A rendezvény a reggae igazi klasszikusával, a Third World koncertjével kezdődik, a nagyszínpadon, majd éles váltással az elmúlt évek talán egyik legizgalmasabb, legüdítőbb kommersz popzenei ajánlata, a Sugababes lép színpadra Ezen a napon a magyar hangról az Anima Sound System gondoskodik, majd a Pet Shop Boys zárja az első napot. Később ugyanis még ugyanitt fellép többek között a Tankcsapda, a Scissor Sisters, a Belga és a Faithless is.

Rajtuk kívűl…
 

Ahogyan a korábbi években megszokhattuk, az idén is több fesztivál lesz a Fesztiválban. A világzenei nagyszínpadon nemzetközi mércével is kimagasló programsorozat várható, többek között a Klezmatics, Omara Portuondo, Rachid Taha, a Chumbawamba és Los de Abajo részvételével. Az elektronikus zenei megasátorban szintén erősnek ígérkezik a felhozatal a tengerentúli és európai előadókból, jön például Paul Oakenfold, Josh Wink, Adam F(UK) és a drum and bass keresztapjaként ismert Grooverider. A metálszínpadon közel ötven zenekar zúz és hegeszt majd, mint a holland The Gathering, a német Grave Digger, az amerikai Cannibal Corpse, a finn Amorphis és a szintén finn Children of Bodon.







És ami még lesz…


A WAN2 színpadon ismét igazi stíluskavalkád várható, napi tematikus bontásban, ahogy a Sziget roma kultúrát bemutató sátra is Indiától Kanadáig, a legősibbtől a legújabb hagyományokig merít.


A színházi fesztivál horizontja szintén igen tág, Dél-Afrikától Bulgáriáig terjed. Az idén is lesz Civil Sziget, Afrika falu, Agora képzőművész-találkozó, Cinetrip Aréna, Magic Mirror, Cökxpon Ambient Sátorkert, cirkusz- báb- és utcaszínházi programok, néprajzi és kézműves helyszín, szabadiskola, Luminárium és divatbemutató.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik