Belföld

A Toyota profitja 30 százalékkal emelkedett

A legnagyobb japán autógyár, a Toyota csoport 286,62 milliárd jen adózott eredményt ért el az üzleti éve júniussal zárult első negyedében, 29 százalékkal többet az egy évvel azelőtti 222,6 milliárd jennél.

A Toyota adózott eredményét a márciussal zárult pénzügyi évben 54,8 százalékkal 1,16 ezer milliárd jenre (8,6 milliárd euró) növelte. A Toyota az első japán vállalat, amely nyereségét az ezer milliárd jenes küszöb fölé emelte.

Számítások szerint ez az eredmény kétszer akkora, mint a General Motors és a Ford együttesen elért eredménye. A Toyota jobb eredményt ért el, mint hazai riválisai, a Nissan vagy a Honda, amelyeknek adózott eredménye szintén rekordot ért el, azonban csak 1,7, illetve 8,8 százalékkal nőtt a lejárt pénzügyi évben.

A csoport – benne a Daihatsu Motor Co. Ltd. és a teherjárműgyártó Hino Motors Ltd. – 6,78 millió járművet adott el tavaly.

A Toyota márkából a csoport 6,61 millió jármű eladását várja az idén, a decemberi 6,33 milliós előrejelzést felfelé módosítva. Ha az emelt becslés teljesül, tavalyhoz képest 9 százalékkal növekednek a Toyota márka eladásai.

A Toyota Motor Corp. európai eladásai az első naptári félévben 15 százalékkal rekord szintre, 502 016 gépkocsira növekedtek a tavalyi első félévhez képest. A cég részesedése a meghatározó európai piacokon 5,1 százalékra nőtt a tavalyi első félévi 4,7 százalékról. Az eladott gépkocsik száma első ízben lépte át az 500 ezret.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik