Belföld

Regisztrációs adó – továbbra sem tiszta

Az APEH állásfoglalása a regisztrációs adó és az áfa-szabályozás közötti ellentmondásokról Brüsszelben nem aratna sikert.

Miután az autópiaci szereplők azzal fenyegetőztek, hogy Brüsszelhez fordulnak a regisztrációs adó és az áfa-szabályozás közötti ellentmondások miatt, az APEH állásfoglalást adott ki, amely nem biztos, hogy a Bizottság előtt is megállná a helyét – írja a Napi Gazdaság. 

Az APEH állásfoglalása kimondja, hogy a regisztrációs adó csak az EU-n kívüli import esetén épül be az áfa alapjába. Ez a kijelentés a Pénzügyminisztérium (PM) véleményével cseng össze, egységben kezelve a külső import gépjárműbeszerzést az EU-s áfaszabályozással. Utóbbi szerint a regisztrációs adó áfaalapot képez a közösség területéről történő beszerzésnél (is), miután a szabályozás szerint az adófizetési kötelezettség ebben az esetben a regisztrációs adófizetési kötelezettséget előíró határozattal egyidejűleg keletkezik. Abban viszont az álláspont egyértelműen egységes, hogy a regisztrációs adóval kapcsolatban felmerülő áfa nem igényelhető vissza.

A PM és az APEH állásfoglalás a szakértők szerint azonban nem biztos, hogy Brüsszelben is megállná a helyét, ugyanis azok állításai nem következnek egyértelműen a törvényből, márpedig egy esetleges brüsszeli vizsgálat mindenképpen a törvény szövegét veszi majd górcső alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik