Belföld

Az OTP kifizette a Robank vételárát

Lezárult az adásvételi folyamat, amelynek keretében az OTP Bank Rt. megvásárolta a Banca Comercială RoBank S.A. (RoBank) részvényeinek 100 százalékát.

A tranzakció zárására azt követően kerülhetett sor, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, a Gazdasági Versenyhivatal, a Román Versenyhatóság, valamint a bankfelügyeleti hatáskörében eljáró Román Nemzeti Bank engedélyének birtokában az OTP Bank 2004. július 26-án átutalta a 47,5 millió USD összegű vételár fennmaradó 80 százalékát a részvény-adásvételi szerződésben meghatározott letéti számlára. A vételár 20 százalékát a vevő azt követően utalta át, hogy 2004. április 28-án a részvény-adásvételi szerződés aláírásra került. A részvénytranszferre 2004. július 30-án került sor, ez után a letétkezelő a letéti számláról a teljes vételárat átutalja az eladó, az angliai bejegyzésű Balli csoport és a törökországi bejegyzésű Bayraktar csoport részére.

A RoBank megvásárlásával az OTP Bank a jelenleg gazdasági tevékenységet nem végző Robinv S.A 99,96 százlaékos tulajdonosává vált.

Az 1995-ben alapított, 14 bankfiókból és két ügynökségből álló országos hálózatot fenntartó RoBank a Romániában működő 38 kereskedelmi bank között méretét tekintve a tizenharmadik legnagyobb hitelintézet, mérlegfőösszeg alapján mért piaci részesedése megközelítőleg 1 százalék. Ezt az új tulajdonos OTP Bank 3-5 év alatt 4-5 százalékra szeretné megnövelni, aminek érdekében széleskörű hazai és nemzetközi tapasztalatait felhasználva és 100 millió USD értékű tőkebefektetést tervezve a lakossági üzletág és a projektfinanszírozási tevékenység megerősítésére törekszik az eddig elsősorban a vállalati szektorra fókuszáló romániai hitelintézetnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik