Belföld

Ostromszünet – egy hónap haladék a Jukosznak

A végrehajtók egy hónap haladékot adtak a Jukosznak 3,4 milliárd dolláros adóhátraléka megfizetésére. A bejelentés nyomán jelentősen erősödtek a cég részvényei a moszkvai tőzsdén.

Az Interfax pénteken idézte a fővégrehajtót, aki közölte: a Jukosz eddig a 2000. évről elmaradt adóhátraléka 20 százalékát fizette meg, de a cég vezetőivel tartott találkozóján biztosították, hogy meg akarják gyorsítani a kifizetéseket. A fővégrehajtó hangsúlyozta: világossá tették a Jukosz vezetői számára, hogy értelmetlen bármilyen ürüggyel húzni az időt, mert szigorú lépéseket foganatosítanak a törvény adta kereteken belül.

Jukosz-hisztéria csütörtökön alábbhagyott, miután az orosz hatóságok tisztázták, hogy az orosz olajcég folytathatja a nyersolaj eladását. Szerdán újabb rekordot ért el az amerikai könnyűolaj ára a szabadpiacon, az északi-tengeri Brent pedig 14 éves rekordot döntött, miután az adóvégrehajtók vagyoneladási tilalmat rendeltek el az orosz Jukosz olajtársaságnál, és a nap folyamán bizonytalan maradt, hogy ez a cég olajszállításaira is vonatkozik-e.

A Jukosz-részvény csütörtökön napközben 20 százalék körüli nyereségeket ért el, miután a hatóságok tisztázták, hogy folytathatja olaja eladását. A részvény végül 3,25 dolláron zárt, 13,24 százalékkal magasabban a szerdai zárónál. Szerdán a Jukosz 20,28 százalékos veszteséggel 2,87 dolláron fejezte be a kereskedést.

A Jukosz pénteken kora délután 10,77 százalékos erősödéssel 3,60 dolláron állt a moszkvai RTS tőzsdén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik