Belföld

Gyengülő forint nyitáskor – lesz kamatcsökkentés?

Az euró kurzusa péntek délelőttre ismét 248 forint körüli szintre emelkedett. A kereskedők szerint hétfőn még nem lesz kamatcsökkentés, a londoniak szerint igen.

Pénteken reggel 248,20/60 forinton jegyezték az eurót szemben a csütörtök délutáni 248,15/25 forintos kurzussal. A forint 12,03 százalékon állt az intervenciós sáv erős oldalán, 7 bázisponttal gyengébben a csütörtöki helyzeténél.

A piacon alacsony forgalomban erősödő forintra számítanak. Amagyar valuta erősödését indokolná a zloty napok óta folytatódó erősödése, valamint külföldi befektetők kamatspekulációs jelenléte a magyar bankközi piacon.

Kereskedők úgy vélik, hogy a Monetáris Tanács hétfőn még nem csökkent kamatot a jegybankra nehezedő belpolitikai és külföldi spekulációs nyomás ellenére sem, augusztus 16-án azonban legkevesebb 50 bázispontos kamatcsökkentést valószínűsítenek. A jövő héten 245-250 forint közötti sávban várják az euró kurzusát.

A dollár nemzetközi hatásokra 205,75/35 forintig gyengült pénteken reggel az előző napi 206,80/207,05 forintos árfolyamról.

A forintpiacon a tartalékolási periódus utolsó napján változatlanul 12,40/45 százalékon áll az overnight kamat. A tomnext kamat 11,50/80 százalékos szintje már jelzi, hogy a jövő hét elején már normalizálódik a likviditás a piacon.

A Morgan Stanley befektetési bank szerint a Monetáris Tanács legutóbbi, kemény hangvételű nyilatkozata ellenére elég nagy esély van arra, hogy Tanács hétfői ülésén 25 bázisponttal mérséklődjön az irányadó kamat.

A Monetáris Tanács július hetedikén közölte ugyan, hogy a jövőben a hónap második felére eső ülésén kíván csak foglalkozni a kamatok megváltoztatásának lehetőségével, azonban hangsúlyozta azt is, hogy ha a körülmények szükségessé teszik, a tanács a későbbiekben is bármikor dönthet a jegybanki alapkamatláb megváltoztatásáról. A hétfői ülés augusztus 2-ára esik, így elvben nem várható kamatdöntés, ám kérdéses, hogy a testület miként értékeli a jelenlegi körülményeket.

A Morgan Stanley csütörtöki keltezésű elemzése szerint a jegybank továbbra is árgus szemekkel figyeli az euró/forint árfolyamot. A forint elmúlt napokban bekövetkezett erősödése jelentős politikai ellenkezést ugyan még nem váltott ki, ám a befektetési bank nem vár jelentősebb forintgyengülést így elképzelhető komolyabb politikai nyomásgyakorlás. Egyes elemzők ennek első jeleként értékelik Szekeres Imre, az MSZP alelnöke szerdai nyilatkozatát. Az alelnök a Reuters hírügynökségnek úgy vélekedett, hogy immár nehéz magyarázatot találni a jegybank kamatcsökkentésektől való ódzkodására.

A Morgan Stanley elemzése leszögezi, hogy a közeljövőben nem számítanak se sorozatos, se egyszeri, ám nagy mértékű kamatvágásra. A befektetési bank továbbra is úgy véli, hogy az infláció és a folyó fizetési mérleg hiánya tekintetében a legrosszabb adatokon már túl vagyunk.

A bank várakozásai szerint a pénzügyi tárca által júliusra várt 89 milliárd forint államháztartási hiány várhatóan ennél magasabb lesz. A Morgan Stanley elemzőinek továbbra is kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy a kormány által a GDP 4,6 százalékában megcélzott idei hiány tartható lesz-e, valószínűbbnek tűnik számukra az öt százalékos deficit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik