Belföld

Ítéletidő Magyarországon – rekordmértékű kár

Kedden is folytatódott a hőhullámot felváltó csapadékos ítéletidő Kelet-Magyarországon.

Igen komolyra fordult a helyzet az ország keleti felének egyes területetein. A július 26-án délután óta esett eső már két út menti támfalat mosott el Miskolcon, a fél óra alatt leesett 30 mm csapadék miatt Debrecenben beszakadt egy éppen beteget szállító mentőautó alatt az út, Hajdúhadházán pedig kiöntöttek a csatornák – tudosított a Magyar Rádió.

A kis zempléni faluban, Háromhután pedig gyakorlatilag az összes hidat és utat tönkrette a kiáradt Tolcsva patak, és egyelőre azt sem tudni, hogy a 175 lelket számláló kistelepülés újonnan elkészült szennyvízhálózata átvészelte-e károk nélkül az ítéletidőt.
A Népszabadság Online értesülései szerint nem jobb a helyzet Hódmezővásárhelyen, Szentesen és Szegeden sem, ahol óriási károkat okozott a kedd délig lezúduló rekordmenyiségű, 92 mm-nyi csapadék, az utak már járhatóak. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak, szivattyúznak, az elöntött pincékből mentik, ami menthető.

A utóbbi hetekben a régiót  több hullámban érő természeti csapások miatt nagyüzemben dolgoznak a biztosítók is. Amint az egyik magyar piacvezető biztosító, az Allianz jelentéséből kiderül, a kelet-magyarországi megyékben az utóbbi másfél hónapban már annyi kárbejelentést kaptak, és rendeztek el, mint amennyit egy félév alatt szoktak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik