Belföld

Javul a német gazdaság hangulata

A müncheni székhelyű Ifo gazdaságkutató intézet a németországi üzleti hangulatmutatóját júliusra 95,6 pontra határozta meg, A többi szervezettel öszhangban így már második hónapja tart az indexemelkedés az országban.

Az eredmény jobb, mint amit az elemzők reméltek, ugyanis ők 95, 1 pontra várták az hangulatmutató emelkedését az elöző havi 94,6 pontról. Az indexet azonban más intézet is méri. A mannheimi Európai Gazdaságkutató Intézet (ZEW) németországi konjunktúra- és üzleti hangulatmutatója júliusra 48,4 pont volt. Szintén több a júniusi 47,4 pontnál.

Az intézetek az utóbbi időben egyre-másra javítják fel a német gazdaság idei és jövő évi teljesítményére vonatkozó előrejelzéseiket. A német kormány gazdasági tanácsadó testülete szintén emelte a múlt héten az idei évi német gazdaságnövekedésre vonatkozó korábbi várakozását, 1,8 százalékra 1,5 százalékról.

A bizakodás érthető, ha figyelembe vesszük, hogy a német gazdaság 0,4 százalékkal gyarapodott az első negyedéven belül, és 1,5 százalékkal növekedett a tavalyi első negyedhez képest. Ez a legjobb negyedéves adat három éven belül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik