Belföld

Draskovics beleszólna a maastrichti kritériumokba

Magyarország ugyan nem tudja egyedül befolyásolni a maastrichti kritériumok reformfolyamatát, de bizonyos részletkérdéskre tervezhetőek koalíciók - jelentette ki Draskovics Tibor pénzügyminiszter a Külügymisztériumban tartott értekezleten.

A miniszter szerint a három százalékos hiányszabályon nehéz lenne változtatni, de bizonyos kiegészítő feltételek, melyek a nyugdíjreformra vagy az infrastruktúrára visszavezethető hiánytúllépésre vonatkoznának, beemelhetőek lennének a szerződésbe – írja a Napi Online. 

Draskovics: nincs napirenden az ERM-II belépés

A pénzügyminiszter a külföldre akkreditált magyar nagykövetek éves budapesti konferenciáján kijelentette, hogy jelenleg nincs napirenden az euró előszobájának számító ERM-II árfolyam-mechanizmushoz való csatlakozás. A miniszter szerint erről a 2005-ös költségvetés elfogadását követően lehet érdemben beszélni – értesült a Reuters.

A tárcavezető szerint korábban túlzott optimizmus uralkodott azzal kapcsolatban, hogy hazánk az Európai Unióhoz való csatlakozással egy időben (ill. közvetlenül azt követően) beléphet az említett árfolyamrendszerbe. Jelenleg nincs napirenden ez a kérdés, erről érdemben csak a jövő évi költségvetésről szóló törvényelfogadását követően lehet beszélni.

Draskovics leszögezte, hogy előbb a 2004-es cél kell teljesíteni (4.6 százalék), illetve a konvergencia-programmal összhangban lévő 2005-ös költségvetést kell elfogadni. Ezek hatására nőhet a bizalom, és csak ezt követően célszerű eldöntenünk, hogy mikor csatlakozunk a közös európai árfolyam-mechanizmushoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik